Kom tæt på terrordækningen i Bruxelles og Paris

Billedet viser minderne for de faldne for terroraktioner i Paris. Venner og familier til ofrene for angrebet på Charlie Hebdo, Bataclan og Stade de France benyttede statuen på Place de la République som et sted for ærbødighed og hyldest til de døde. Den 1. august 2016 fjernede bystyret alle billeder, lys og glas. Foto: Nils Mulvad.

Billedet viser minderne for de faldne for terroraktioner i Paris. Venner og familier til ofrene for angrebet på Charlie Hebdo, Bataclan og Stade de France benyttede statuen på Place de la République som et sted for ærbødighed og hyldest til de døde. Den 1. august 2016 fjernede bystyret alle billeder, lys og glas. Foto: Nils Mulvad.

Jakob Sheikh tager kursusdeltagerne med til de vigtige steder og redaktioner i dækningen af terror i Europa.

Fem dage i Bruxelles og Paris skal gøre deltagerne klogere på følgende spørgsmål:

  • Hvad er mediernes rolle ved et terrorangreb i en tid, hvor borgerne selv publicerer på sociale medier, og jihadisterne har deres egne propagandakanaler?
  • Hvilke fælder skal man som mediearbejder undgå, når man dækker terrorisme?
  • Hvordan forholder man sig til de mange etiske og moralske dilemmaer, der opstår i grænsefeltet mellem objektivitet og afsky over en terrorhandling, mellem detaljeret information og frygt for at blive sensationel, mellem publicisme og frygten for at gå terroristernes ærinde?
  • Hvordan påvirker mediernes terrordækning civilsamfundet, de muslimske organisationer og myndighederne? Medvirker medierne til at skabe islamofobi? Er medierne med til at gøde jorden for mere og strammere antiterror-lovgivning, der begrænser borgernes frihedsrettigheder?
  • Hvad kan vi lære af journalisterne i Bruxelles og Paris, hvis/når et terrorangreb rammer Danmark?

Programpunkter i Bruxelles

Le Soir blev en slags internationalt go-to-medie ved serieangrebet i Bruxelles i marts 2016. Le Soir gør meget for at stå imod landets tabloide mediers tendens til at løbe for hurtigt med spekulationer. I tilfældet med Bruxelles-angrebene viste det sig at være en god disposition. Terrorkolleger på avisen er ekstremt metodebevidste. Jakob Sheikh har samarbejdet med dem tidligere, blandt andet i forbindelse med denne historie: ”Terrorvåben flyder frit i EU”. På Le Soir møder vi Alain Lallemand, der taler om terrorens medieetiske dilemmaer.

Den autodidakte jihadist-forsker Pieter van Ostaeyen gør, hvad de traditionelle medier ikke har formået. Han tracker alle belgiske syrienskrigeres færden, vurderer og opdaterer terrortruslen og varsler om ændringer, nye strømninger og tendenser. Han har en velartikuleret kritik af, hvordan de traditionelle medier dækker terorrisme i dag: Med alt for mange delkonklusioner og manglende vilje, lyst og ressourcer til at sætte sig ind i substansen. Eksempelvis pegede han længe før andre på, at Molenbeek var en terrorrede.

I Bruxelles-forstaden Molenbeek boede flere af gerningsmændene bag angrebene i Paris og Bruxelles. Her møder vi Politiken-korrespondent Thomas Lauritzen, der selv var meget tæt på terrorangrebet og i avisen skrev en gribende personlig beretning om, når terroren går fra at være et arbejdsområde til at blive dybt privat: ”Stopper det aldrig?

Vi mødes med chefredaktør ved mediet PoliticoMatthew Kaminski, har vigtige overvejelser om den etiske afvejning af hensynet til at informere offentligheden detaljeret om terrorhandlinger og hensynet til ikke at løbe med på terroristernes propaganda og medvirke til en celebritisering af jihadister. Han taler om medievirkeligheden set fra EU’s hovedstad.

Terrordækningen som impuls og det ikoniske fotografi kommer især til udtryk med den georgiske journalist Ketevan Kardava, korrespondent for Georgisk stats-tv. Hun var i lufthavnen, da bomberne sprang og nåede at tage et senere meget ikonisk fotografi, da hun flygtede ud af terminalen. Hun har et projekt kørende, hvor hun opsøger dem, hun fotograferede i lufthavnen. Et projekt, der ligger i forlængelse af et af Jakob Sheikhs egne principper, nemlig at tage vare på kilderne – også efter at historien er blevet bragt. Det er særligt vigtigt, når man dækker terror og radikalisering, der er så sensitive emner, at kildekorpset hurtigt kan miste tilliden til journaliststanden og dermed umuliggøre god, undersøgende journalistik på området. Vi møder Ketevan Kardara og hører hendes historie.

Læs også: Kvinden i den gule jakke blev billedet på tragedien: Fotografen ledte efter sine ben – og tog kameraet frem

Programpunkter i Paris:

Det satiriske magasin for tegninger, Charlie Hebdo, blev den 7. januar 2015 ramt af et angreb, hvor hovedparten af bladets tegnere blev myrdet. Ved en helt ekstraordinær kom bladet på gaden kort efter og har fortsat sine udgivelser som et udtryk for, hvordan medier er et eget mål og alligevel fortsætter med at publicere. Vi ser dokumentaren ‘#JeSuisCharlie’ og efterfølgende debat med instruktøren Daniel Leconte. Vi arbejder på også at mødes med tegnere på bladet.

Vi besøger det innovative og undersøgende medie, MediaPart og møder terror-medarbejder Matthieu Suc.

Vi besøger organisationen Association française des Victimes du Terrorisme, der samler ofre for terrorisme.

Vi får en personlig beretning fra Latifa Ibn Ziaten, aktivist mor til Imad, som blev dræbt af terroristen Miohammed Merah i 2012.

Vi får det akademiske perspektiv på massemediernes terrordækning.

Og vi møder en imam, Hassen Chalghoumi, der lever under politibeskyttelse på grund af sine kontroversielle holdninger.

Fem dages intenst program

Programmet ovenfor er foreløbigt og udbygges med flere punkter. Kurset varer fem dage. Vi rejser mandag 8.15 til Bruxelles med fly. I Bruxelles bor vi på Ibis Bruxelles off Grand Place. Onsdag klokken 17.13 tager vi hurtigtoget til Paris, hvor vi bor på Ibis Paris Bastille Opéraog fredag klokken 19.35 rejser vi tilbage til Danmark med fly. Undervejs diskuterer vi indtryk med hinanden.

Da kurset blev planlagt og udbudt, var Jakob Sheikh journalist på Politiken. Siden februar 2017 har han været særlig rådgiver for justitsminister Søren Pape.

Sådan forbereder du dig bedst
Vi rundsender i marts måned en mindre samling af artikler og links, så kursisterne på forhånd kan orientere sig i de centrale diskussioner og de vigtigste slagsmål de seneste år.

Forudsætninger
Kurset foregår på engelsk. Det retter sig mod journalister, redigerende, redaktører og producenter der er optaget af, at medier dækker terror på en grundig og etisk forsvarlig måde.

Kursusledere: Jakob Sheikh
Varighed: 5 dage
Sted: Paris og Bruxelles
Tidspunkt: 15. – 19. maj 2017
Pris: 19200 kr.

Se kurset hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Tilmeldingen er bindende

Prisen omfatter flytransport fra Kastrup eller Billund, transport i Bruxelles og Paris, tog mellem Bruxelles og Paris, hotel med morgenmad, alle møder og enkelte måltider i løbet af kurset. Som hovedregel er din forplejning dog for egen regning. Prisen tillægges ikke moms

Tilmeldingen er bindende

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Billedet viser minderne for de faldne for terroraktioner i Paris. Venner og familier til ofrene for angrebet på Charlie Hebdo, Bataclan og Stade de France benyttede statuen på Place de la République som et sted for ærbødighed og hyldest til de døde. Den 1. august 2016 fjernede bystyret alle billeder, lys og glas. Foto: Nils Mulvad.