Fra Syrien til Sandholm – i en flygtnings spor

Ain-Issa flygtningelejren nord for IS’ hovedstad Raqqa i Syrien. December 2017. Foto: Thea Pedersen.

Kurset er udsolgt.

Det foregår 15. til 20. september 2019 i Libanon og Danmark.

Flygtninge og integrationsdebatten har aldrig fyldt mere i dansk politik, eller splittet danskerne og Europa mere end det gør i dag. Med en verden, hvor millioner er på flugt fra menneskeskabte krige og konflikter, kommer emnet ikke til at fylde mindre fremover. 

Men hvordan kan vi som journalister blive klogere på info, fakta og emnet helt konkret? Hvordan kan vi blive mere kreative i vinkling og valg af historier?
Hvordan kan vi blive mere spin- og fordomsresistente på et emne, der ofte sætter store følelser og holdninger i kog og splitter vandene?

På dette felt-kursus tilrettelagt og ledet af udenrigsreporter Thea Pedersen og kriminalreporter Stine Bolther går vi et lag dybere, end hvad der diskuteres og publiceres i den politiske debat og i medierne generelt. For hvordan kan man analysere, perspektivere og redegøre for sammenhænge og samfundsmodeller ud fra et dansk og globalt perspektiv, hvis ikke man kender dem, man skriver om?

Få indsigt – tæt på

Kurset bringer dig helt tæt på lavpraktiske politisk-dikterede processer og giver samtidig indsigt i flygtningenes basale vilkår, så du bagefter kan arbejde mere nuanceret og oplyst.

Vi starter en spændende uge med at møde dem, det hele handler om: Flygtningene, immigranterne, asylansøgerne og de uledsagede børn, lige der hvor flygtningedebatten kan føres tilbage til: I flygtningelejrene i nærområderne!

Her kan du gøre dine egne erkendelser, når vi møder familier, børn og NGO-medarbejdere i Libanons forskellige flygtningelejre.

Herfra går turen retur til Danmark: Ved at besøge alt fra asylcentre til Christiansborg og ved at tale med alt fra politi til ordførere og interessenter på området, får vi i ugens sidste halvdel indsigt i de bureaukratiske procedurer, trin og krav, der møder enhver flygtning, så snart de træder over vores grænser.

Kursisterne følger populært sagt flygtningenes rejse fra Syrien til Sandholm.

Program:

Vi tager forbehold for ændringer på grund af pludseligt opståede forhold, som vi ikke har indflydelse på.

Søndag morgen:
Afrejse til Beirut, Libanon fra Kastrup lufthavn med Turkish klokken 6.45. Ankomst klokken 14.25
Vi indlogerer os på hotellet Hamra Urban Garden. Alle får eget værelse.

Mandag:

Holdet følges ad, men vi stræber efter at operere i mindre hold, når vi besøger flygtningelejre og centre i landet og møder dem, det hele handler om. Libanon er ét af de lande, der trods sin beskedne størrelse har taget flest syriske flygtninge ind under krisen og i forvejen huser knap en halv mio. palæstinensiske flygtninge. Her kan vi se, lugte, føle og fornemme, hvordan livet som flygtning er og tale med dem, der har efterladt familier, hus, by og land i et liv på flugt uden at kende fremtiden.

Tirsdag:
Vi får selskab af journalister/NGO’er med indsigt i flygtningenes basale forhold og livssituationer. Formålet er dialog om etik, moral og journalistisk metode/research i alt fra at arbejde med eksempelvis cases, hvis håb man ikke kan imødekomme, historier man ofte ikke kan efterprøve dokumentationen af, det at arbejde i en region, hvor sensitive emner som køn og frygt er i spil. Eller noget så lavpraktisk som at arbejde med tolk.

Onsdag:

Vi besøger flere flygtningelejre i/uden for Beirut, der også huser mange palæstinensiske lejre. Her har danske Anni Kanafani kæmpet de palæstinensiske flygtninges sag i 40 år og styrer i dag flere børnehaver og centre for palæstinensiske og nu også syriske børn. Vi forsøger at presse os ind i hendes travle hverdag og få indblik i, hvordan flygtningenes vilkår er blevet forbedret, forværret – eller måske slet ikke har forandret sig – igennem de sidste årtier.

Om eftermiddagen returnerer vi med fly til Danmark. Vi rejser mod samme destination som millioner af flygtninge er rejst til – for at følge den virkelighed, de nu møder og de procedurer, de nu skal igennem, når de ankommer til Fort Europa. Vi flyver 15.55 fra Beirut og lander i Kastrup 21.55.

Torsdag:
Vi starter hos Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter (NUC) og hører om strategiske arbejdsopgaver og prioriteringer. Vi møder også de operative kræfter fra Udlændinge Center Nordsjælland (UCN), hvor udlændinge registreres og evt. sendes ud af landet, hvis de ikke har opholdstilladelse.

Vi spiser frokost på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor Kriminalforsorgen fortæller om centeret.
Bagefter besøger vi Asylcenter Sandholm, hvor Dansk Røde Kors fortæller om stedet og forholdene og giver et samlet billede af de menneskeskæbner, som de møder. Bl.a. via en en psykolog, der på forskellig vis tilser, interviewer og rådgiver flygtningene.

Fredag:
Vi besøger dem, der laver reglerne: På Christiansborg møder vi ordførerne på området samt NGO’er fra eks. Amnesty og Dansk Flygtningehjælp, som kan give nuancer til den førte danske politik.
Fredag møder vi også repræsentanter fra Flygtningenævnet, som fortæller om deres arbejde, og hvordan afgørelserne træffes.
Frokost spises på Christiansborg.

Om opholdet i Beirut, Libanon

Under flygtningekrisen tog Libanon imod 1,5 mio. syriske flygtninge (mens EU tog imod ca. 1 mio.), og er det land i verden, der har flest flygtninge per indbygger. I forvejen er landet kendt for sine mange palæstinensiske flygtninge, som på turen giver endnu et perspektiv på det at være flygtning for livet.

Vi bor tre nætter på Hamra Urban Garden, som er et godt, hyggeligt og centralt hotel i hovedstaden Beirut – også kendt som Mellemøstens Paris – og vi vil herfra tage dagsture til div. flygtningelejre rundt om i landet.

Vi spiser sammen om aftenen på Beiruts store udbud af lokale og charmerende restauranter.
Frokost indtages i mere sparsomme omgivelser, eftersom vi er ’på farten’.

Kursusleder: Thea Pedersen og Stine Bolther
Varighed: 6 dage
Sted: Beirut, Libanon samt Københavns-området
Tidspunkt: 15. – 20. september 2019
Pris: 23.000 kr. (+ moms)

 

Hvad dækker kursusprisen?

I kursets pris er inkluderet flyrejse mellem Kastrup og Beirut, tre overnatninger i Beirut, transport i Libanon, udgifter til fixere/lokale hjælpere i Libanon, transport frem og tilbage mellem København og nordsjællandske besøgsmål, frokost alle dage samt aftensmåltider mandag, tirsdag og onsdag.

Prisen tillægges moms.

Der er ikke inkluderet transport fra hjem til København eller hotel i København. Deltagerne og disses evt. arbejdsgivere skal selv sørge for forsikringer.

Visum er gratis og gives ved indrejse til Libanon. Man får tre måneder.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.