Digital research – det er tid til en opdatering

Kurset foregår 2.-4. juni 2020 i København.

Hvis du researcher på nettet, må du hellere få tjekket din digitale værktøjskasse. 2019 har budt på usædvanligt mange ændringer og forringelser, og der er både brug for at lære nye søgemetoder og for at få opdateret de gamle.

Facebooks søgeværktøj Graph Search forsvandt i løbet af få uger. Også Twitter og Instagram har gjort det sværere at søge, og selv hjemlige søgesteder som dk-hostmaster giver dårligere resultater.

På kurset får kursisterne opdaterede råd, tips og tricks om digital research fra Tommy Kaas og Nils Mulvad, som følger udviklingen tæt. De tre dages undervisning er et hands on-kursus, hvor kursisterne gennem en lang række konkrete opgaver lærer, hvilke metoder der virker i praksis, når man skal arbejde effektivt, hurtigt og sikkert.

Der gik chokbølger gennem researchverdenen i foråret 2019, da Facebook i al stilhed og uden nogen form for advarsel lukkede ned for søgemetoden Graph Search. En række sites, der gjorde det nemmere at søge i de mange facebook-oplysninger, forsvandt i samme uge. Siden har vi fundet nye måder at søge på, og dem skal vi på kurset give videre til kursisterne.

Personsøgning – at finde personer, baggrund, kontaktoplysninger til kilder og cases samt krydstjekke på kryds og tværs – fylder meget i journalisters hverdag. Derfor har personsøgning en central placering på kurset, og du vil blive sat på en række opgaver, hvor vi tester dine evner som detektiv.

Du kommer både til at søge i det åbne internet, i databaser og i sociale medier. Undervejs i kurset introducerer vi en lang række værktøjer. Du lærer en række metoder. Vi viser, hvordan du kombinerer de forskellige søgeteknikker og -resultater for at nå resultatet hurtigt og effektivt.

Arbejd sikkert og spar tid

På kurset får du metoder, du kan bruge i hver eneste kommende søgning, og vi vil lære dig, hvordan du på flere forskellige måder kan effektivisere dit arbejde ved at lade computeren overvåge rutineopgaver. Kurset bygger på mange års erfaring i netresearch. Vi ændrer løbende indholdet i takt med de nye muligheder, udviklingen bringer med sig. Erfaringen viser, at alle har udbytte af vores kurser – uanset forkundskaber.

På kurset lærer du blandt meget andet at:

  • søge i Facebook – der er stadig meget at finde, men metoderne er nye.
  • finde e-mail og telefonnummer på personer – også dem, der er rigtigt svære eller som fx har et meget almindeligt navn.
  • bruge nogle helt bestemte søgeord, når du er på case-jagt.
  • søge målrettet – og at få meget mere ud af din næste Google-søgning.
  • at kende forskel på det åbne internet, “the deep Web” og “the dark Web”. Hvad finder du hvor, og hvordan gør du?
  • genfinde indhold fra nettet, du troede, var forsvundet for altid.
  • at gemme researchmateriale – også lange kommentarfyldte Facebook-sider og hele Instagram-konti.
  • foretage systematisk baggrundssøgning på personer, virksomheder og organisationer.
  • lade computeren holde øje med ændringer på websider, så du selv kan blive fri og foretage dig noget mere fornuftigt imens.

Undervisningen er tilrettelagt med oplæg, efterfulgt af øvelser. Til hver øvelse er der korte huskesedler målrettet den journalistiske brug. Du får alle huskesedler samlet i en pdf-fil og kan derfor let tage dem i brug hjemme på redaktionen. Efter øvelserne er der opsamling, hvor vi i fællesskab diskuterer den journalistiske anvendelse af metoden.

Forudsætninger: Der kræves ingen forkundskaber. Inden kurset skal du have oprettet en gratis konto på Google, Facebook, Twitter og LinkedIn. Du skal desuden tage din egen computer med.

Kursusleder: Tommy Kaas og Nils Mulvad
Varighed: 3 dage
Sted: MBK, Pilestræde 61, København K.
Tidspunkt: 2. – 4. juni 2020 
Pris: 10.185 kr. (+ moms)

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende

Forholdsregler: Sådan passer vi på i kursuslokalerne
Dette kursus afvikler vi hos MBK i Pilestræde i København – et firma, som vi har brugt i adskillige år. Vi er helt trygge ved at køre undervisning her, da MBK følger alle myndighedernes retningslinjer og er yderst ansvarsfulde. MBK har ikke haft lukket og har indtil videre bl.a.:

  • Opstillet håndsprit ved indgangen, i fællesområder og i alle mødelokaler
  • Sørget for at fordele de forskellige hold af gæster ud på husets etager, så der er så få gæster samlet i ét område som muligt.
  • Placeret gæster i de største mulige lokaler, så der kan skabes så stor afstand som muligt.
  • Sørget for portionsanrettet forplejning i stedet for buffetløsninger.
  • Serveret kaffe og te i fællesområder, såfremt der kun er 1 hold pr. etage. Hvis der er flere hold på en etage, bliver kaffe og te serveret i mødelokalet
  • Øget rengøringsproceduren i hele huset.