Aktindsigt som praktisk redskab i journalistik

På dette kursus lærer du, hvordan du kommer så langt som muligt med aktindsigt. Kurset bygger på en række konkrete eksempler og har masser af øvelser, så du i praksis lærer at håndtere aktindsigt.

Oluf Jørgensen og Nils Mulvad blander de praktiske juridiske kneb med den konkrete journalistiske metode til at åbne for myndighedernes dokumenter og data.

På baggrund af en række konkrete eksempler gennemgår vi, hvad der virker, og hvordan du arbejder i praksis.

Med en del praktiske opgaver får du konkret træning i at køre en aktindsigtssag – lige fra den første henvendelse til en evt. klage eller anmodning til ombudsmanden.

Hvad du skal gøre – og ikke gøre

Du lærer at bruge værktøjskassen i aktindsigtssager – både den juridiske og den praktisk-taktiske. Vi blander de velafprøvede og gode metoder i aktindsigt med nye muligheder og begrænsninger.

Efter kurset har du overblik over sagsgange. Du kender de fleste af de begrundelser for afslag, som myndighederne anvender, og du ved, hvad dit modargument kan være.

Vi gennemgår også, hvordan myndighederne oplever og håndterer aktindsigtsanmodninger, specielt med nogle eksempler på dårlige aktindsigter.

Du får øvelser i:

 • Den grundlæggende dialog og anmodning
 • Aktindsigt i udbud og personsager – herunder beskyttelse af persondata
 • De særlige muligheder for miljø-indsigt
 • Aktindsigt hos politiet
 • Temaindsigt og databaseadgang
 • Den svære aktindsigt – bl.a. hos ministerier
 • Aktindsigt i en sags faktiske grundlag
 • Indsigt i interne dokumenter i kommuner og regioner
 • Klager over nej til aktindsigt
 • Lovændringer og ny praksis

Det kan du efter kurset:

 • Værktøjskassen: Du har overblik over de typiske sagsgange. Du kender de praktiske muligheder undervejs.
 • Dårlige undskyldninger. Du kender til de typiske argumenter for afslag, og du kender også dine muligheder for næste skridt i hvert tilfælde.
 • Klagemuligheder. Du ved, hvornår det kan betale sig at klage, og hvor klageinstansen er for de forskellige myndigheder. Du kan skrive en henvendelse til Ombudsmanden.
 • Temaindsigt og dataadgang: Du lærer at bruge disse værktøjer til at få et godt grundlag for historier.

Kursusledere: Oluf Jørgensen og Nils Mulvad
Varighed: 2 dage
Sted: Pilestræde 61, København K.
Tidspunkt: 11. og 12. maj 2023
Pris: 7490 kr. (+ moms)

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af dagen. Prisen er ekskl. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Dette kursus kan også leveres som internt kursus. Vi har stor erfaring i at skræddersy et helt specielt kursus eller forløb til din arbejdsplads. Tag kontakt på kursus@kaasogmulvad.dk

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik”, hvor Gert er kursusleder.