Nyhedsbrev 5. marts 2013

Årets Nicar-konference (i år i Louisville, KY) var den største Nicar-konference hidtil og en stor succes for arrangøren IRE. Vi kom hjem i går, og vores indtryk er heldigvis, at IRE nu igen har fundet formen. Konferencen spændte fra konkret undervisning i både simple og mere avancerede ting – til paneler, demoer og meget andet. Som sædvanlig går man hjem, fuld af inspiration og med en kæmpe lyst til at lære nye ting. På konferencen deltog også en større flok norske og svenske kolleger. Søg twitter med #nicar13 for mere info.

 

Tag med til New York City og Baltimore i 2014

Vil du selv med til USA, lære om datajournalistik, hente inspiration og få en snak med branchens bedste, har du chancen om et år.
Som tidligere arrangerer Kaas & Mulvad en tur til Nicar-konferencen, og vi varmer som sædvanligt op med nogle dages kursus, der i 2014 vil finde sted centralt på Manhattan.
Vi besøger også New York Times og ProPublica og hører om, hvordan vores kolleger dér arbejder med digital journalistik. Hvis der er interesse for det, kan vi også besøge en tv-station.
Efter træningen går turen til konferencen, der denne gang finder sted i Baltimore, Maryland.
Baltimore ligger ikke langt fra Washington DC og vil i hvert fald være kendt af alle, der har set (den fremragende HBO-serie) The Wire.

Sele konferencen finder sted 27. februar – 2. marts 2014. Pt. forventer vi afrejse fra Danmark lørdag 22. februar og hjemkomst 3. marts.
Flere detaljer om turen er af gode grunde ikke på plads endnu, men er du interesseret, så sæt kryds i kalenderen/snak med din chef.
Vi forventer, at det bliver et populært kursus, og der kan blive rift om pladserne. Så vil du sikre dig en plads, er du velkommen til at give os besked, så snart du er sikker på, at du vil med.

 

Masser af inspiration

I dette nyhedsbrev fremhæver vi nogle få af de ting, vi selv er faldet over undervejs i de seneste dage.

Chrys Wu har ligesom tidligere år samlet samtlige links til præsentationer, handsouts, noter etc. på én side, hvor der er rigtigt meget at undersøge. Man når ikke det hele på én gang, men linket er godt at gemme:

http://www.chryswu.com/blog/2013/02/27/tools-slides-links-tutorials-nicar13/

 

Baggrundstjek på twitter

Brug værktøjet foller.me til at lave et hurtigt baggrundstjek på folk, der er på twitter. Godt at bruge, hvis du skal validere en mulig kilde.
Undersøg fx, hvilke emner, de oftest skriver om, hvornår de oftest skriver, hvilke hashtags, de ofte bruger, hvilke sites, de ofte linker til etc.
Værktøjet er simpelt at bruge. Kræver ikke login. Prøv fx med dit eget twitterhandle og se, hvor meget viden,  der hurtigt kan trækkes ud.

http://foller.me/

 

Farvel til søgning i FB-statussopdateringerne?

Facebook er ved at introducere en helt ny søgning ”Facebook Graph Search”, der giver journalister gode muligheder for at lokalisere kilder ud fra en række kriterier. Hvilke sider har de ”liket”, hvilke grupper er de med i, hvilken by bor de i/har de boet i, hvilket firma arbejder de i/har de arbejdet i, deres køn, civilstatus etc. Vi har tidligere omtalt muligheden, der indtil videre kun er tilgængelig for et mindretal. Man kan skrive sig op i bunden af denne side:

https://www.facebook.com/about/graphsearch

Hvis man får Facebook Graph Search, mister man desværre muligheden for via Facebook at kunne søge i statusopdateringer. Men der findes heldigvis andre sites, hvor det stadig kan lade sig gøre, fx her:

http://openstatussearch.com/

 

Lovende webscraper

Vi har som journalister ofte brug for at hurtig måde at trække data ud af hjemmesider. Helium Scraper er et godt bud på en måde at trække strukturerede data ud af hjemmesider. Vi bruger selv Kapow (som er meget effektiv, men skrækkelig dyr), men planlægger at inddrage Helium i vores undervisning fremover. Prisen er heller ikke afskrækkende, nemlig 100 $ for en enkeltbruger-licens. Det er muligt at få en gratis version, der virker i 10 dage.

http://www.heliumscraper.com/

 

Få dit regneark til selv at hente og opdatere data

Forestil dig, at du har en liste med alle de politikere, der har facebook-sider. Listen viser, hvem der har flest ”likes”, og hvordan det har udviklet sig over tid. Og hver gang man åbner listen, er den opdateret med de nyeste tal.

Lyder det vanskeligt?
Det behøver ikke være så svært. I denne detaljerede gennemgang viser Sharon Machlis, hvordan man laver sådan en regnearks-robot i det gratis Google Spreadsheet:

http://www.computerworld.com/slideshow/detail/79661

Data Harvest Festival i maj

Den to dage lange konference for datajournalister, Data Harvest Festival, finder i år sted 3. og 4. maj i Bruxelles. Det endelige program er endnu ikke offentliggjort, men kommer inden længe her:

http://www.journalismfund.eu/dataharvest13