Nyhedsbrev 3. februar 2016

Prøv nyt værktøj – Facebook Signal

Facebook er ved at lancere et nyt journalistværktøj. Med ’Signal’ som værktøjet hedder, kan journalister inden for forskellige typer indhold via et dashboard hurtigt se, hvad der er mest populært blandt brugerne lige nu. Man kan søge i offentligt indhold på Facebook samt Instagram, sammenligne sider og andet.

Facebook erkender åbent, at pt. er Signal mest interessant for engelsksprogede medier. Men formentlig vil Signal blive rullet ud til andre inden længe, og så er det måske meget smart at vide, hvad Signal kan.

Signal er lige nu kun for journalister, og man skal bede Facebook om at få adgang. Brug linket i overskriften.

Fra vi bad om adgang, til der blev åbnet, gik der ti dage.

Læs mere om Signal her: http://media.fb.com/2015/09/17/introducing-signal/

 

Sejr i Højesteret – nu kommer MRSA data frem

Nils Mulvad vandt sammen med journalist Kjeld Hansen MRSA-sagen i Højesteret. Afgørelsen viste, at selv en stærk organisation som Landbrug & Fødevarer ikke kan sætte offentlighedsloven ud af kraft ved at rejse en sag. Dommen er meget principiel. Læs Oluf Jørgensens glimrende gennemgang via linket ovenfor.

Liste over 82 svinefarme, som blev testet og fundet MRSA-fri:

http://www.ir-d.dk/2016/01/her-lever-de-rene-svin/

 

Optag direkte fra din skærm via Youtube

Der findes mange værktøjer, så man kan lave screencasts – instruktionsvideoer – af det, der foregår på ens skærm. Der ligger bunkevis af den slags på Youtube. Og man kan faktisk også bruge Youtube til at lave den slags selv. Det eneste, man behøver er en browser og en Google-konto, så man kan logge ind på Youtube. Følg linket til en udmærket vejledning om, hvordan man gør.

 

Trumps samlede fornærmelser

New York Times/The Upshot har taget et stort arbejde på sig. De samler og kategoriserer Donald Trumps utallige fornærmelser mod alt og alle. Dog kun dem, han fremsætter på Twitter, men det er heller ikke så lidt. Følg linket og se den hastigt voksende oversigt.

 

Sundhedsdata på nyt site

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i det offentliges data. I november blev Sundhedsdatastyrelsen en realitet, og selvfølgelig betyder det, at sundhedsdata nu skal findes nye steder. Tidligere var en del at finde på Seruminstituttets hjemmeside, men nu er indgangen fremover www.sundhedsdatastyrelsen.dk

Styrelsens databank er dog på www.esundhed.dk Her er der fx netop offentliggjort data vedr. antallet af en række forskellige typer plastiske operationer ti år tilbage.

 

Undervisningsministeriet giver lettere adgang til skoledata

I går åbnede Undervisningsministeriet for lettere adgang til skoledata for at gøre det nemmere at sammenligne grundskoler inden for en række områder som karakterer, elevernes vej efter skolen, trivsel, fravær, etnisk baggrund, specialklasser, undervisningskompetence og forældrebaggrund.

Initiativet har ikke uventet mødt kritik fra skoleledere, lærere og forældre. Vi har selv ofte mødt holdningen blandt skolefolk, at det var bedst at tilbageholde data, da folk/forældre/læserne jo ikke havde baggrund for at forstå dem.

Men nu er der heldigvis flere data tilgængelige.

Fra hjemmesiden er det muligt at downloade de samlede data på siden, men data inden for trivsel er for eksempel ikke delt op på de forskellige parametre, når man downloader dem.

Hjemmesiden er hverken pædagogisk eller let at bruge. Der er altså stadig rige muligheder for medier, der vil markere sig på dette område ved at lave en brugervenlig skoleguide.

Vi har stadig pladser på vores helt kursus om skoleområdet “Skoler – nye data, nye øjne og nye vinkler“. Kursusledere er Bruno Ingemann og Nils Mulvad. Kurset foregår i Aarhus og kører 29. februar til 2. marts.

 

Grav hurtigt og grundigt i den daglige journalistik

Vores nyudviklede kursus har vist sig at være populært, og kursuslederne Bruno Ingemann og Nils Mulvad er blevet inviteret til den norske undersøgende journalistkonference SKUP for at fortælle om metoderne, der gør det muligt at klare den daglige travlhed på redaktionen – og alligevel få gjort arbejdet så godt, at man kan være tilfreds med det bagefter. SKUP er begyndt at fokusere mere på ”hverdagsgravning”, som man kan læse i denne artikel.

Det er stadig muligt at få en plads på kurset, der løber 3. og 4. marts i Aarhus. Se det detaljerede program.

 

Samarbejdet med Dagbladet Børsen udvides
Kaas & Mulvad fortsætter og udvider samarbejdet med Dagbladet Børsen om at organisere intern efteruddannelse. Vi tog fat på de første kurser sidste efterår, og vi har netop underskrevet en kontrakt for 2016, som indebærer yderligere kurser om grafik og fakta, medieansvar, nye kurser i bedre rubrikker samt et specialudviklet kursus i datajournalistik.

 

Love, love, love

Vi siger ofte: Husk, at alt kan ses som data, og alt kan analyseres. Også popmusik. Her er dels en visualisering af Beatles’ sangskat. Dels Playboys gennemgang af, hvilke ord der var mest brugte i hitsingler fra 50’erne og frem.

 

Svært forår for efteruddannelsen

Pressens Uddannelsesfond reagerer nu på grund af den store nedgang i lysten til at tage efteruddannelse. PU’s bestyrelse planlægger en konference om efteruddannelse, der bliver lavet en YouGov-rundspørge til både ledere og medarbejdere, og alle vi udbydere bliver inviteret til møde med repræsentanter for både Danske Medier og journalistforbundet.

Lige som andre udbydere har vi måtte aflyse flere kurser – der var simpelthen ikke nok deltagere. Det er vi selvfølgelig ærgerlige over. Men vi gennemfører heldigvis også en hel del kurser i den kommende tid.

Så overvejer du, om du nu skal melde dig til et efteruddannelseskursus eller ej, så meld dig til. Hellere  i dag end i morgen!

Her er listen over de forårs-kurser, vi stadig har åbne for tilmeldinger:

 

Besøg førende medie-udviklere i San Francisco – mød USA’s bedste datajournalister i Denver

Vil du med til USA og få et unikt indblik i det allernyeste inden for digital journalistik og datajournalistik?
USA – 5.-14. marts
(Dette kursus har egentlig lukket for tilmelding, men er du interesseret og hurtig, finder vi en løsning).

 

De oversete dramaer på arbejdsmarkedet

Dette kursus fokuserer på at komme tæt på dem, det i virkeligheden handler om. Kursusledere: Klaus Buster Jensen og Anders Svendsen.
København – 4.-6. april

 

Undgå fadæsen – fairness i praksis

Alle Børsens journalister gennemgår for tiden et kursus som dette. Det indeholder ting, alle bør vide.
København – 11. april

 

Fra ide til færdig bog

Hvis dit nytårsforsæt handler om at få skrevet den bog, du så længe har drømt om, er dette kurset for dig.
København – 18.-20. april

 

Redaktørens overlevelsesguide

Hvordan forebygger man som leder, og hvad gør man, når en medarbejder pludselig angribes for en historie?
København – 9. maj

 

Interaktive kort og grafikker – hurtigt, enkelt, gratis

Tre gratis værktøjer – lær at bruge dem og tilføj dynamik og interaktivitet til websitet.
København – 10.-11. maj

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere

Regneark er en fantastisk genvej til at finde solo-historier. Bliv skarp på to dage.
København – 26.-28. maj

 

Gadgets i journalistikkens tjeneste

Droner, robotter, apps, programmer og dimser. Vi prøver det hele i praksis.
København – 6.-7. juni

 

Undersøgende journalistik med verdens bedste – studietur til New Orleans
Tre dages intensiv træning med Jim Steele, unikt indblik i New Orleans ti år efter Katrina og deltagelse i den årlige IRE-konference.
På denne specielle tur til New Orleans har vi fået en af USA’s allerbedste undersøgende journalister til at undervise på et tre-dages kursus før den årlige konference for undersøgende journalistik. Jim Steele gennemgår sine metoder i et særligt undervisningsforløb, specielt tilrettelagt for danske journalister.
11.-20. juni i New Orleans, USA.