Nyhedsbrev 2. juni 2014

Nye kursus-typer i efteråret

Der er helt nye efteruddannelses-kurser på programmet i efterårs-sæsonen.

”Find historierne – brug regnearket som brækjern” er vores bud på et fra-begynder-til-novice-regnearks-kursus på to dage. Vi ved fra vores undervisning, at 8 ud af 10 journalister gerne ville være bedre til at håndtere et regneark. Her er muligheden. Og vi har fokus på journalistikken og historierne fra start til slut.

Et anden nyhed er to-dages kurset ”Interaktive kort med Google Fusion”, hvor du i løbet af to dage lærer at lave avancerede interaktive kort til nettet. Som fx dette.

Vi har naturligvis også et par klassikere med i programmet, ”Research i sociale medier” og ”Avanceret internetresearch” – begge kurser beholder vi titlerne på, men vi skifter ud og supplerer indholdet fra gang til gang. Læs mere og tilmeld dig  via link herunder.

Research i sociale medier, 23. og 24. september, Aarhus. Mere…

Avanceret Internetresearch, 5., 6. og 7. november, Emdrup. Mere…

Find historierne – brug regnearket som brækjern, 17. og 18. november, Emdrup. Mere…

Interaktive kort med Google Fusion, 19. og 20. november, Emdrup. Mere…

 

Spillet om Norge

Norske VG imponerer ofte med deres interaktive grafikker og præsentationer. I forbindelse med Grundlovsjubilæet 17. maj lancerede de en digital fortælling på nettet, ”Spillet om Norge”. Det specielle var, at man ikke skal foretage sig andet end at scrolle nedover siden. Nogle gange er det enkle at foretrække.

Spillet om Norge: http://www.vg.no/spesial/2014/spillet-om-norge/

Sådan blev det lavet: http://innsiden.vg.no/slik-gjorde-vi-det-spillet-om-norge/

Det gratis værktøj skrollr, der er blevet brugt, finder du her: https://github.com/Prinzhorn/skrollr/

 

Selv de bedste kæmper for at blive bedre

Vi har ofte i vores undervisning fremhævet New York Times for at levere nytænkende og imponerende digital journalistik. Men når New York Times kigger indad, viser det sig, at der er bunker af ting, de kunne ønske sig at være meget bedre til. En intern taskforce fik sidste år til opgave at udarbejde en ”innovation report” om udfordringerne, og denne rapport blev lækket sidste måned.

Først dele af den, siden den komplette rapport. Der er meget interessant læsestof i rapporten, og mange danske journalister og redaktører vil utvivlsomt kunne genkende mange af de ting, New York Times slås med at forbedre.

Læs hele rapporten.

 

Tre ny researchrapporter om digital journalistik

Det New York-baserede Tow Center for Digital Journalism udsendte for et par dage siden tre nye researchrapporter om forskellige aspekter af digital journalistik. En om brugerskabt  indhold, en om sensorer og journalistik og en om datajournalistik mere overordnet. Her finder du alle tre. 

 

Før du søger – tænk!

Forleden kunne vi hjælpe en kollega, der på freelancernes mailliste PingPong bad om hjælp til at finde en mail-adresse på Per Larsen, formand for Børnerådet. Den er faktisk ikke så let at finde, men tænker man sig om et øjeblik, før man søger, er det ikke så vanskeligt endda.

Vi tænkte, at han nok på et eller andet tidspunkt, når han havde sendt et brev eller lignende, havde underskrevet sig med e-mail-adresse og søgte derfor i Google på:

sogning

Det gav bl.a. andet følgende resultat: https://subsite.kk.dk/~/media/62863F4FE50248B4B8410EB13F086675.ashx

Og her fandt vi e-mail-adressen: perlarsen@brd.dk

 

Ét billede siger mere end…

Visuelt indhold er ekstremt vigtigt. Tweets, der indeholder billeder, bliver i snit retweetet 150% mere end tweets uden billeder. Det er en af mange pointer i et omfattende indlæg fra buffer med mange konkrete tips: ”A Complete Guide to Visual Content: The Science, Tools and Strategy of Creating Killer Images

 

 Materiale fra Dataharvest+ konferencen

Der blev atter sat deltagerrekord på Dataharvest+ konferencen, der fandt sted fra 9. til 11. maj i Bruxelles. 194 deltagere fra 27 lande deltog, heriblandt 28 danskere.

På denne side er der links til en masse materiale, præsentationer etc. fra konferencen: http://www.journalismfund.eu/dhplus/presentations

gijn.org har lavet en storify med tips og tricks.

 

 MRSA-sag endte med dagbøder

Nils Mulvad og journalist Kjeld Hansen er hver af Byretten i Aarhus blevet idømt fem dagbøder á 500 kr. for at have offentliggjort private sundhedsoplysninger i en sag om multiresistente og farlige svinebakterier. Dommen faldt den 22. maj.

De to journalister skrev tilbage i 2010 på aabenhedstinget.dk om den fare, som MRSA-bakterien kan være for mennesker. De har også beskrevet den manglende åbenhed om, hvilke svinebesætninger der har konstateret tilfælde af bakterien.

En infektion med bakterien kan i værste fald koste livet. I retten kunne overlæge og professor Hans Jørn Kolmos, Odense Universitetshospital, afsløre, at de første dødsfald nu er sket på grund af resistent svine-MRSA.

Som en del af dækningen offentliggjorde de to journalister i 2010 en liste over landbrugs-virksomheder, der var inficeret med MRSA. De to blev dømt, fordi konkrete smittede personer kunne identificeres ud fra listens oplysninger.

Retssagen og dens udfald har tiltrukket sig stor opmærksomhed. Også fra udenlandske medier som fx Wired, dn.se og mange andre.