Nyhedsbrev 19. november 2015

Datajournalistik i San Francisco og Denver

Om 12 dage lukker tilmeldingen for vores efteruddannelseskursus til San Francisco og Denver. Vi har stadig en håndfuld pladser tilbage, og de bliver tildelt efter først-til-mølle-princippet, så er du interesseret , så vent ikke for længe. Vi skal til den ubetinget største og mest interessante konference om datajournalistik og digital journalistik i Denver, Colorado, men inden da bruger vi nogle dage i San Francisco på at besøge en række virksomheder, der træder nye veje på medie/publicerings-området.

 

Undersøgende og fortællende journalistik i New Orleans

Er du mere til fortællende eller undersøgende journalistik og knap så meget til data, har vi et andet kursus, der bliver noget helt særligt: Ti dage i juni rejser vi til New Orleans, hvor en af de bedste undersøgende journalister i USA, Jim Steele, vil indvie vores kursister i hans bedste teknikker. Efter kurset deltager vi alle i den store konference for undersøgende journalistik. Konferencen og kurset foregår samme sted.

 

Døden i lasten

En glimrende kombination af netop undersøgende og fortællende journalistik demonstrerer Fagbladet 3F’s journalister for tiden. De fortæller i det helt store format historien om en arbejdsulykke på Strandby Havn, der endte med to omkomne og to alvorlige hjerneskader. Sitet, hvor den dramatiske historie er serveret med fotos, videoer etc., bliver senere bygget ud med mange flere informationer.

 

Lav din egen web-doc

Sitet dødsulykker.dk bygger Kaas & Mulvad specielt til Fagbladet 3F. Hvis du selv vil prøve at fortælle publicere historier på samme vis, er der flere gode programmer, der er nemme at bruge og hurtige at komme i gang med. Shorthand Social og Klynt er to gode eksempler. På begge sites kan man finde link til mange eksempler på, hvad man kan.

 

Fang de falske fotos og historier

Den er sikker, hver gang vi oplever terror, katastrofer eller ulykker: Falske historier og billeder florerer. Nogle spreder dem bevidst, og andre kommer til at sprede dem i god tro.
Vi linker ovenfor til en god guide med mange konkrete tips om, hvordan du skelner mellem falske og ægte fotos på sociale medier.

Og her har Washington Post set nærmere på en del af de forkerte historier, der har føget rundt på nettet i de seneste dage.

Vil du selv være bedre til at skelne mellem sandt og usandt, har vi endnu plads på vores  kursus i avanceret internetresearch i Aarhus 30. november til 2. december.

 

En vægtvogters dagbog

New York Times har lavet en fascinerende interaktiv præsentation ud af den dagbog, Steve Lochner førte fra februar 2012 og (foreløbig) frem til starten af november i år. Gennem den periode har han tabt over 60 kilo. Bemærk den elegante løsning – selve grund-grafikken ændrer sig ikke, når man scroller, men det gør forklaringerne.

 

Lister som journalistisk værktøj

Lister (med indholdet stillet op i punktform) er populære blandt læserne, men ikke alle skribenter har været lige begejstrede. Er artikler i form af lister et tilbageskridt, fordi den komprimerede form skipper nuancerne og lægger op til overfladisk forenkling og (alt for) hurtig fordøjelse?

Vi faldt over et interview med Umberto Eco, der er rigtig glad for lister. Læs det via linket ovenfor. Eco hævder, at lister overhovedet ikke er noget nyt; Han ser en klar linje mellem Martin Luthers 95 teser fra 1517 og dagens net-lister.

 

Læs også David Leonhardt fra The Upshot, som forsvarer brugen af lister i journalistikken:

http://www.nytimes.com/2015/04/25/upshot/in-defense-of-the-listicle.html

 

Overblik over nettets populæreste historier

En type lister, som de fleste journalister interesser sig for, er lister over de populæreste historier, de mest læste, de mest delte etc.

Washington Post har skabt en samlet side med overblik over ”mest læste historier” fra p.t. 40 medier. WP lægger op til at udvide listen.

 

Gammel rundspørge sætter dagens nyheder i perspektiv

Endnu en artikel fra Washington Post. Denne refererer rundspørger fra 1938 og 1939. Fortune Magazine spurgte dengang amerikanerne om deres holdning til, om man skulle hjælpe flygtninge – akkurat som medier gør i dagens Europa. Hvad vil du tro, amerikanerne svarede?

I USA diskuteres spørgsmålet stadig, for man jo har lovet at tage 10.000 syriske flygtninge. Det kan måske lyde af mange, men igen er kontekst guld. Og det giver denne grafik fra Vox.

 

Hele verdenshandelen i én præsentation

Harvard prøver med præsentationen her at give ét samlet forståeligt billede af den totale verdenshandel. Opgaven er svær, og det lykkes nok heller ikke 100 pct. Men man kan ikke undgå at blive lidt imponeret over resultatet. Det er fornuftigt at begynde med ”Start the intro”.

Harvards ”The Atlas of Economic Complexity” består tilsvarende af en række grundige og mere enkle visualiseringer. Også her er emnet landes eksport og import.

 

Fem ting alle journalist-studerende bør vide om teknologi

Den britiske journalist Martin Belam var en stor succes, da han talte for vores kursister på en ugelang tur til London i september. Han har på Medium (i en liste!) nedfældet, hvad ifølge ham må  være i enhver ny journalists teknologiske værktøjskasse. Formentlig er der ikke mange danske journalistelever, der kan leve op til hans krav.

 

Big Data værktøjer
Er man i tvivl om, hvilket data-værktøj man skal starte med at lære, anbefaler vi altid regnearket. Langt de fleste opgaver kan klares der. Men der er også mange andre værktøjer. Scraper-firmaet import.io har samlet en liste. Rækkefølgen er vist lidt vilkårlig, og der er da også nogle mellem, vi ikke har prøvet endnu.

 

Man kender os mest for datajournalistikken, men vi og vores kursusledere har meget andet spændende på kursusprogrammet frem til sommerferien. Om arbejdsmarkedet, om at føre en bog-ide ud i livet, om interviews, medieetik, dimser og droner – og en hel masse andet.

Se hele listen over vores kurser her:

https://www.kaasogmulvad.dk/kurser/

 

Få dit egen eksemplar af nyhedsbrevet i din mail:

https://www.kaasogmulvad.dk/tilmeld-nyhedsbrev/