Nyhedsbrev 14. september 2015

Medie matcher savnede og uidentificerede

Over 11.000 personer er forsvundet i USA fra 2007 til i dag. Samtidig er over 10.000 personer fundet, men endnu ikke identificerede. Mediet Reveal, der hører under Center for Investigative Reporting i Califonien, forsøger nu at få offentligheden til at hjælpe. Reveal har bygget et site, hvor man selv kan forsøge at matche savnede og fundne. Sitet opdateres dagligt. Læs artiklen Left for Dead. Sitet er bygget af Michael Corey, Allison McCartney og Julia Smith og redigeret af Jennifer LaFleur. Emmanuel Martinez har stået for analysen.

 

Tag med til San Francisco i 2016

Du kan selv stille spørgsmål til kræfterne bag det imponerende site. Kaas & Mulvad planlægger et kursus næste forår, hvor vi indleder med en række dage i San Francisco. Her er der fokus på journalistik, data og teknologi. Web-udvikler og journalist Michael Corey fra Reveal er med til at planlægge kurset. Vi skal besøge det undersøgende center og Reveal, men vi har også allerede aftaler på plads om besøg hos Google og Twitter, som jo begge med stormskridt er på vej ind på medieområdet.

Efter opholdet i San Francisco tager vi sammen til 4 dages NICAR-konference i Denver, Colorado.

Vi regner med, at kurset bliver udbudt med sædvanlig støttemulighed fra Pressens Uddannelsesfond. Vi har mange flere detaljer om kurset, når de godkendte PU-kurser offentliggøres i denne uge. Er du interesseret i at komme med, så send os gerne en mail.

 

Mange nye kurser på vej
Pressens Uddannelsesfond har varslet, at vi i den kommende uge får at vide, hvilke kurser vi kan udbyde med støtte til næste forår. Vi glæder os til at kunne dele den viden med nyhedsbrevets læsere, og vi vender tilbage, når der er nyt i sagen. Mange udbydere har oplevet nedgang i tilmeldingerne, og Pressens Uddannelsesfond har besluttet, at der i fremtiden skal gøres mere reklame. Derfor vil PU på et tidspunkt udgive et pdf-katalog med alle kurser.

 

Kaas & Mulvad skal levere målrettet efteruddannelse til Børsen

Den nye overenskomst på Dagbladet Børsen skruer op for den efteruddannelse, der bliver tilbudt medlemmer af den redaktionelle medarbejderforening, og Børsen har derfor indgået en samarbejdsaftale med Kaas & Mulvad for at sikre medarbejderne en efteruddannelse, der er målrettet de konkrete behov. De første tre kurser, som alle skal igennem, er aftalt og lagt i kalenderen.

”I et medielandskab, hvor udviklingen og udfordringerne står i kø, er efteruddannelse helt central for os alle,” siger nyhedschef Jørgen Andresen.

Overenskomsten giver ret til en uges efteruddannelse om året, og man sparer op, hvis man ikke får afholdt sin efteruddannelse, dog maksimum tre uger.

 

Facebook Graph Search lever endnu

Facebook har vist ikke fundet ud af, hvordan søgninger skal foregå. Graph Search, der blev introduceret, blev trukket tilbage igen, og søgninger kaldes i dag blot Facebook Search. Der er stadig forskel på, hvordan man søger, alt efter om sproglige indstillinger i Facebook er fx danske eller ”English (US)”. Vælg det sidste og få en masse ekstra funktioner. Den britiske søgeguru Paul Myers viser her (klik på overskriften), hvordan man stadig kan bruge Graph Search i Facebook. Fx til at finde kilder, cases og andet. Paul Myers underviste sidste mandag 17 danske journalister, der netop er kommet hjem efter en studietur til London, hvor vi i ugens løb besøgte en række medier mv.

 

Bliv  bedre til at finde kilder og cases – du kan nå det endnu

Vores kursus i Avanceret Internetresearch lærer dig selvfølgelig at bruge alle søgemulighederne i fx Facebook, og vi lærer dig også, hvordan du søger efter kilder, cases etc. i flere andre sociale netværk samt mere generelt på nettet og i databaser. Der er stadig pladser på kurset 23.-25. september i København – samt på et tilsvarende kursus 30. november – 2. december i Aarhus.

 

Hvor meget ved du – og befolkningen – om videnskabelige emner?

Pew Research har lavet en lille test med 12 spørgsmål, hvor man kan teste, hvor meget man ved om en række videnskabelige emner. Bare rolig, det er ikke vanskelige spørgsmål – men ting, som man gerne skulle have fået fat i, når man er færdig med skolen. Efter man har svaret, kan man ret detaljeret se, hvordan andre har klaret sig.

 

Her er de mest ulækre steder på et fly

Det er ikke passagertoilettet, men hvor er det så?

Her er dårligt nyt for bakterieforskrækkede. Washington Posts Wonkblog har oplysningerne og grafikker om stederne, du skal undgå at røre for meget, når du rejser med fly næste gang.

 

Flot gennembrud for Guardians nye visual journalism-redaktion

Da Aron Pilhofer trådte til som leder af den digitale indsats på Guardian, slog han en række afdelinger sammen, og det er blevet bemærket rundt omkring på medierne, at Guardian nu sætter streg under ordet journalistik i datajournalistik – i modsætning til tidligere, hvor det ofte mest handlede om at få data ud, selv om der ikke var så meget historie.

Guardian har netop lavet en imponerende flot grafik, ”Unaffordable Country”, der fokuserer på, hvor man har råd til at bo med en bestemt løn som udgangspunkt. Ifølge Aron Pilhofer, der også mødtes med vores kursister i sidste uge, er denne grafik det første virkelige gennembrud for den nye redaktion. Tjek de mange fine detaljer og se også, hvor fint den fungerer på en mobil enhed, hvor stort set alle features stadig er tilgængelige.

 

Gratis data fra kommuner og regioner

Indtil nu har det været lidt tilfældigt, hvilke data myndigheder har stillet til rådighed for offentligheden. København og Aarhus kom først, men nu er flere kommet med. Og meningen er, at alle kommuner og regioner skal kunne distribuere data via ”Open Data DK”, hvor der foreløbig er data fra København, Aarhus, Odense, Aalborg og Vejle kommuner samt Region Midtjylland. Tjek om der er noget, du kan bruge. Andre myndigheder har naturligvis noget tilsvarende, selv om de ikke har lagt det åbent frem. Og ellers kan du måske blive inspireret og spørge kommunerne, hvad de ellers har.

 

Lær at finde data – og at bruge data

Selv om der altså kommer flere data frem, er de færreste journalister gået i gang med at bruge dem. Også den nye offentlighedslov med muligheden for databaseudtræk gør det nødvendigt at vide, hvordan man efterfølgende analyserer de data, man måtte få udleveret. Vi holder om godt en måned – 26. til 28. oktober – et kursus i København, hvor vi gennemgår, hvor de nye data er, hvordan du får fat i dem, og hvordan du renser dem. Du lærer også, hvordan du bruger og finder historier med databaseprogrammet Microsoft Access.

 

Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik
30. september – 2. oktober i Aarhus
Kommunerne ændres hastigt i disse år. Forskellene vokser fra kommune til kommune og internt i den enkelte kommune. Desuden bliver der lukket op for nye detaljerede oplysninger på kommunalniveau på et væld af områder. Du får konkret indblik i det hele på dette nyudviklede kursus.

 

Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder
5.-6. november i København
Den nye offentlighedslov gjorde det ikke nemmere at trænge ind bag de centrale myndigheder og det politiske apparats barrikader. På dette kursus lærer du, hvordan du kommer så langt som muligt. Og hvad du kan gøre, når juraen ikke hjælper mere. Vi blander de praktiske juridiske kneb med den konkrete journalistiske metode til at åbne for myndighedernes dokumenter og data.

 

You Suck at Excel with Joel Spolsky

God og sjov timelang video proppet med en masse smarte Excel-tricks. Joel Spolsky, der giver den fuld gas foran kameraet, er ikke en hvem-som-helst. Han har arbejdet på Excel-teamet hos Microsoft i flere år, og så har han været med til at stifte Stackoverflow, der er et “stil spørgsmål og få svar”-websted for programmører. Enhver, der gerne vil lære at programmere, bør kende til Stackoverflow. Går det for stærkt i videoen, er her hans noter: https://trello.com/b/HGITnpih/you-suck-at-excel

 

Udover kurserne, der er nævnt ovenfor, er der ledige pladser på følgende efterårs-kurser (men hvis du vil nå at komme med på det første, skal du være hurtig)

Interview med Kurt Strand – spørgeteknik, struktur og nærvær
21. og 22. september er Kurt Strand kursusleder på kurset ”Spørgeteknik, struktur og nærvær”, som især vil hjælpe intervieweren til at bevare styringen i interviewet, selv om interviewperson og hjælpere har forberedt sig og satser på at kunne styre resultatet. Kurset foregår i København.

Fup eller fakta – bliv din egen detektor
29. oktober og 12. november i København
Sammen med DR’s Detektor-vært, Thomas Buch-Andersen, har vi skabt et helt nyt faktatjekker-kursus, hvor du over to dage bliver grundigt klædt på. Mellem de to kursusdage skal du selv lave et konkret faktatjek. På kurset lærer du om klassiske fejl, overdrivelser og fordrejninger, og du får en række praktiske værktøjer, så du bliver bedre til at gennemskue usikkerheder i statistikker og tal-analyser.

Research for at fortælle historier
2.-3. november i København
Vil du blive bedre til at formidle de væsentlige historier? Mange væsentlige historier kan fortælles bedre, hvilket både gælder for undersøgende såvel som den almindelige grundige journalistik. Dette kursus giver dig værtøjet, så du kan bygge bro mellem undersøgende/udredende journalistik og fortællende journalistik.

Lær de journalistiske tricks for at få oplysninger ud i retssager
3. november i København
Ikke bare offentlighedsloven men også retsplejeloven er ændret med en række nye muligheder for journalister. Samtidig har i de senere år udviklet sig nogle metoder, som giver journalister helt nye fordele. Det gælder de store kriminalsager og de civile sager, hvor retsdokumenterne ofte kaster lys over forhold, ingen af parterne ønsker frem i offentligheden.

Husk, at du kan få dit eget eksemplar af nyhedsbrevet ved at tilmelde dig her:
https://www.kaasogmulvad.dk/tilmeld-nyhedsbrev/