Nyhedsbrev 14. december 2015

Kære modtagere af nyhedsbrevet

Her er årets sidste udgave. Vi håber, at vi i årets løb har inkluderet nogle ting, du har kunnet bruge. Som sædvanlig finder du nedenfor lidt forskelligt, som vi selv har fundet brugbart, og som vi tror, at også du kan bruge. Der skulle være rigeligt, til vi kommer igen i januar.

Du er meget velkommen til at dele nyhedsbrevet eller de enkelte elementer med andre. Vil man have sit eget nyhedsbrev, kan man skrive sig på her:

https://www.kaasogmulvad.dk/tilmeld-nyhedsbrev/

 

Venstre-politiker hacket

Vi fik vores eget website hacket i foråret, og det har vi tidligere skrevet om. Politiet har fortalt os, at masser af danske websites invaderes i øjeblikket. Et øjebliks research giver masser af eksempler. Se fx Jellingstenen.dk. Der er også p.t. indbrud i websitet, der tilhører Venstres politiske ordfører.  (Vi har fortalt det til ham, så det er muligt, at han vil gøre noget ved det).

Vil du tjekke dit eget site for parasitter, så søg fx i google på site: efterfulgt af dit domæne (se fx politiker-linket ovenfor, hvor vi har gjort netop dette). Dermed ser du, hvad Google har fundet i dit site, og finder du her indhold, du ikke selv har placeret på sitet, ved du, at den er gal.

Husk, at vi til maj kører vores tredages kursus i avanceret internetresearch. Det, du lærer på kurset, kan bruges til mange ting. Også til at sikre dig selv.

Vil du generelt være mere sikker, skulle du tage med på vores kursus i IT-sikkerhed i praksis. Det foregår to dage i april, og kursusleder er Anders Kjærulff (bl.a. kendt fra Radio 24syvs ”Overvåget”).

 

Udskiftelige rubrikker

Hvis New York Times/The Upshot skal sammenligne, hvor ualmindelige skuddrab er i andre lande i forhold til i USA, hvilket land skal man så vælge at sammenligne med? Se den overraskende – og smågeniale – løsning. (Og giv lige overskriften tid til at dukke op i browseren).

 

Lister – også til datajournalistik

Lister – eller listicles, som artikler skrevet som lister kaldes, kan bruges til andet end hurtig klik-lokkemad. Peter Aldhous er datajournalist på Buzzfeed. I en artikel på Storybench fortæller Aldhous, hvordan datajournalistik sagtens kan pakkes ind ind i lister. Et eksempel er dette om ødelæggelserne efter orkanen Katrina.

 

Banebrydende dom om indsigt i emissioner

Første instans i EU-domstolen har givet omfattende aktindsigt i en sag om sprøjtemidlet Roundup. Kommissionen har anket dommen. Hvis den oprindelige tolkning fastholdes i næste instans, giver det journalister og andre omfattende aktindsigt i emissioner ved at bruge loven om aktindsigt i miljøoplysninger. Linket går til Oluf Jørgensens blog.

 

Journalisthøjskolen på vej væk fra journalistik?

DMJX er ved at lægge en strategi for de kommende år, og i den anledning kommer rektor Jens Otto Kjær Hansen med banebrydende tanker om journalistikkens placering, hvad der har affødt en artikel og en spændende debat på journalisten.dk. I højskolens strategipapir, der linkes til fra artiklen, bliver ordet kommunikation nævnt 28 gange. Ordet journalistik nævnes to gange.

 

16 bud på, hvordan medierne kan tjene penge

Mediernes økonomi beror traditionelt på to hovedkilder: abonnement og annoncer. Men der er mange flere måder at tjene penge på, påpeger Jan Birkemose. Han samler her 16 af de forskellige muligheder, medier i dag anvender.

 

En fremtid med vedvarende energi

National Geographic har kigget dybt i krystalkuglen og har bygget en visualisering, der viser, hvordan hvert lands energiforbrug ville se ud, hvis det skulle være 100 procent vedvarende energikilder.

 

Historierne, der holdt læserne bedst fast i 2015

9. januar bragte New York Times essayet “To Fall in Love With Anyone, Do This” – der giver opskriften på, hvordan man får kærligheden til gro. Artiklen var noget af det allermest læste i avisen i år – 900.000 timer er den blevet læst. Det svarer til ca. 100 år!

Følg linket og se alle de mest læste historier i avisen sidste år.

 

En seriøs udfordring til juleferien

Her er en hjernevrider, der vil noget. Den britiske elektroniske efterretningstjeneste, GCHQ, har lagt et puslespil i årets julekort. GCHQ-sitet er nede i skrivende stund, men puslespillet med tilhørende forklaring kan ses på qz.com. Vi hører gerne fra dem, der kommer helt igennem. GCHQ lover angiveligt at ville gå alle indsendte løsninger igennem. Hvis opgaven får nogen til at tænke på filmen The Imitation Game, hvor efterretningstjenesten rekrutterede personale gennem en kryptisk krydsord i The Daily Telegraph, er det nok ikke helt tilfældigt. Vil du også prøve kræfter med den gamle krydsord, kan du finde den her.

 

Information is Beautiful-priser uddelt

Der er adskillige prisuddelinger, der tilgodeser datavisualiseringer, informationsgrafikker etc. En af disse, ”Information is Beautiful”, fandt sted for få dage siden i London. På prisuddelings-websitet kan man på opdagelse i en masse interessante projekter. I en af kategorierne vandt projektet ”Dear Data”, der overhovedet ikke har benyttet computere. Det rummer håndtegninger, som to kvinder har udvekslet gennem et år.

 

De bedste interaktive projekter fra San Francisco Chronicle

Til marts tager vi med et hold kursister til San Francisco og Denver. (Og ja – vi har stadig nogle ledige pladser!). På turen skal vi bl.a. dykke ned i de spændende projekter i området inden for journalistik, medier og teknologi. Her er til en start en opsamling på de bedste interaktive projekter fra San Francisco Chronicle.

 

Visualoops bud på årets mest imponerende interaktive visualiseringer
I december er tv fuldt af årskavalkader, og i vores twitter-feed kommer nu listerne med årets bedste visualiseringer, infografikker og meget andet. Vi tager nogle flere med i næste udgave af nyhedsbrevet. Her er Visualoops på på de angiveligt 100 bedste interaktive visualiseringer fra 2015.

 

Europæiske journalister sagsøger EU-Parlamentet

Journalister fra alle EU’s 28 lande har i fællesskab sagsøgt EU-parlamentet for at skjule parlamentarikeres brug af penge til rejser, kontor og lignende. Parlamentet har afvist aktindsigt i parlamentarikernes bilag. Afvisningen gælder sager i alle EU-lande. Den slovenske journalist Anuska Delic koordinerer samarbejdet. Fra dansk side deltager Ekstra Bladets Peter Jeppesen og Nils Mulvad.

 

Hvem ejer Orchard Road

Mange har sikkert bemærket Finans.dk og serien om ejendomshandlerne på Strøget i København. Finans.dk har lavet en interaktiv grafik, der giver et vist overblik over udviklingen i området.

Et tilsvarende projekt fra Singapore, Who owns Orchard Road, satte i sommer fokus på byens forretningscentrum. Og selv om journalistikken på projektet fra The Strait Times slet ikke er undersøgende som JP’s, har avisen lavet en interessant 3D-visning af området. For at prøve den skal man lige overstå en autoplay-funktion.

 

Innovation på Washington Post

Det er vigtigt, at værdierne fra den trykte avis fragtes med over i de digitale produkter. Det var et af budskaberne fra Christopher Meighan, da han for nylig talte ved konferencen News:rewired i London. www.journalism.co.uk har offentliggjort en video af hans oplæg (med slides).

 

I det nye år har vi en masse spændende kurser klar. Klik og læs mere:

 

Skoler – nye data, nye øjne og nye vinkler

Aarhus – 29. feb.-2. marts

 

Lær at grave – og holde fast

København –  29.feb.-2. marts

 

Grav hurtigt og grundigt i den daglige journalistik

Aarhus – 3.-5. marts

 

Medieudvikling i San Francisco – datajournalistik i Denver

Californien/Colorado, USA –  5.-14. marts

 

Interview med Kurt Strand: Spørgeteknik, struktur og nærvær

København – 14.-16. marts

 

De oversete dramaer på arbejdsmarkedet

København – 4.-6. april

 

Beskyt dine kilder ved at sikre dig selv – IT-sikkerhed i praksis

København – 4.-6. april

 

Undgå fadæsen – fairness i praksis

København – 11. april

 

Fra ide til færdig bog

København – 18.-20. april

 

Redaktørens overlevelsesguide

København – 9. maj

 

Interaktive kort og grafikker – hurtigt, enkelt, gratis

København – 10.-11. maj

 

Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier

København – 23.-25. maj

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere

København – 26.-28. maj

 

Gadgets i journalistikkens tjeneste

København – 6.-7. juni

 

Undersøgende journalistik med verdens bedste – studietur til New Orleans

New Orleans, USA – 11.-20. juni

 

Glædelig jul og godt nytår fra

Tommy Kaas & Nils Mulvad
Kaas & Mulvad
www.kaasogmulvad.dk

post@kaasogmulvad.dk