Nyhedsbrev 1. juni 2016

Tilmeld nyhedsbrev

Google-genvej til nye eksperter

En forespørgsel fra en freelancejournalist om hjælp til at finde ”nye” eksperter til erstatning for ”gamle travere” gav anledning til at konstruere en lidt avanceret Google-søgestreng. Eksperterne skulle vide noget om børneopdragelse eller børns spisevaner.

Prøv at klikke på linket og tjek så, hvordan søgeord og søge-operatorer er brugt i Google-søgefeltet. De kan sagtens ændres til andet. I det konkrete tilfælde bruger vi Google til at søge på websites fra tre universiteter. Ordet ”ekspert” skal stå i højst fem ords afstand fra et af ordene: opdragelse, børneopdragelse eller “børns spisevaner”. Det er nemt at eksperimentere på den måde, og hvem ved – måske finder man en god ny ekspert ved at søge lidt ukonventionelt?

 

Nye grafikker fra New York Times

New York Times’ grafikker ændrer sig. Væk med det klikbare til fordel for det scrollbare. Vil New York Times sammenligne ting, skal vi ikke klikke. Elementerne bliver i stedet præsenteret ved siden af hinanden. Det giver god mening i forhold til vores viden om, hvordan øjet ser, og hvordan hjernen arbejder.

En grafik som denne – om europæiske landes sving til højre – vil vi nok se flere af i fremtiden – ikke bare hos New York Times, men også hos alle de andre, der plejer at følge efter.

 

Gode og gratis nye pdf-værktøjer

Tjenesten ilovepdf.com har længe været et udmærket værktøj, der bl.a. kunne samle og splitte pdf-filer. Ganske praktisk, hvis man ikke har haft adgang til Adobes egne betalingsprogrammer.

Nu har ilovepdf.com udvidet med en lang række muligheder. Fx kan man konvertere pdf-dokumenter til Excel og andre formater, og man kan ”åbne” beskyttede pdf-filer, som man ellers ikke ville kunne kopiere tekst fra.

Ilovepdf.com er fortsat gratis, men betaler man, får man fx adgang til at konvertere flere og større filer.

www.ilovepdf.com

 

Dansk-amerikansk samarbejde om Tvind-undersøgelse

Det amerikanske journalistcenter Reveal hos Center for Investigative Reporting, som vi besøgte tidligere på året med en gruppe kursister, har i mere end et år undersøgt Tvinds aktiviteter i USA. Berlingskes Eva Jung og Morten Crone har bidraget til undersøgelsen ved at skabe kontakt til danske kilder og skaffe dokumenter fra Danmark.

Reveal: https://www.revealnews.org/article/us-taxpayers-are-financing-alleged-cult-through-african-aid-charities/

Berlingske: http://www.b.dk/globalt/amerikanske-myndigheder-vil-kulegrave-tvind-millioner

 

Datajournalistik fra hele verden

Det er tid til Global Editors Networks kåring af ”Data Journalism Awards”. Den finder sted 16. juni. 63 forskellige projekter er på konkurrencens shortlist, og der er mange fine ting imellem. Hele listen kan ses på organisationens website via linket.

 

Nye filtreringsmuligheder i Facebook Search

Har du valgt English (US) som sproglige indstillinger i Facebook, har du ikke alene mulighed for en masse meget præcise søgninger. Du har nu også fået nogle nye muligheder for at filtrere helt almindelige søgninger. Straks efter du har søgt på et ord, navn etc., kan du nu filtrere på kilden bag opslag, sted og tid. Filtermuligheden viser sig til venstre for søgeresultatet, så længe der er klikket på ”Top” i bjælken lige under søgefeltet.

 

London-kursus udsolgt – men mange andre muligheder
Vi fik meget hurtigt det første kursus udsolgt, nemlig rejsekurset til London, hvor 16 deltagere til september skal se på dristige formater og barske historier. Vi har dog mange andre spændende tilbud, du kan vælge mellem. Her kan du hen over efterår og vinter hente masser af brugbar viden, du kan bruge i dit daglige arbejde.

Se listen over de kommende kurser. Der er mange helt nyudviklede tilbud.

 

Snapchat for journalister (1 dag, Kbh.)

Snapchat er det hurtigst voksende sociale medie i Danmark. Lær at bruge det journalistisk.

 

Skriv langt til mobilen (2 dage, Kbh.)
Flere danske medier eksperimenterer i disse dage med lange fortællinger. Og brugerne vil læse på de små skærme. Lær her, hvordan du kan fortælle på nye måder til nye platforme.

 

Lær de journalistiske tricks for at få oplysninger ud i retssager (2 dage, Kbh.)

Kend dine rettigheder som retsreporter. Dette er en udvidelse af vores populæreste kursus fra sidste sæson.

 

Genstart – som web-journalist (2 gange 5 dage, Middelfart og Kbh.)

Kurset er målrettet gruppen, der måske ikke helt har fået efteruddannet sig. Og emnet er i høj grad en indføring i brugen af digitale og sociale medier.

 

Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier (3 dage, Aarhus)

Livet er for kort til dårlig researchteknik. Lær nye metoder som kan hjælpe dig hver eneste dag fremover.

 

Journalistik vi kan leve af (2 gange 2 dage, Kbh.)

Presset er stort, men mange formår alligevel at have styr på økonomien. Samtidig pibler det frem med nye digitale indtægtskilder. Det er i fokus på dette nye kursus.

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere (2 dage, Kbh.)

Regneark er en fantastisk genvej til at finde solo-historier. Bliv skarp på to dage.

 

Forstå og producér web-tv (2 dage, Kbh.)

Hvordan bliver journalistiske videoer og indslag bedre? Vi dykker ned i mediets dna og gennemgår, hvad der virker – og hvad der ikke virker på web-tv.

 

Sæt dagsordenen med sociale medier (2 dage, Kbh)

To af de bedste inden for journalistisk brug af sociale medier, Nadia Nikolajeva og Katrine Villarreal Villumsen, deler ud af metoder og tricks.

 

Fra ide til færdig bog (3 dage København)

Har du en drøm om at lave en bog – biografi, dokumentar eller noget helt tredje – får du her en masse konkret viden, der kan hjælpe dig videre. Deltagerne på vores første kursus var begejstrede.

 

Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik (3 dage, Aarhus)

Kurset for journalister, der dækker kommuner/kommunalpolitik, og som gerne vil videre end pligtstoffet.

 

Vind kampen om læsernes opmærksomhed: Skriv bedre rubrikker (1 dag, Kbh.)

Den effektive rubrik sikrer masser af læsere, mens den dårlige rubrik får læserne til at vælge fra. Så enkelt er det. Kurset er snart fyldt op, men der er stadig ledige pladser!

 

Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder (2 dage, Aarhus)

Du lærer, hvordan du kommer så langt som muligt med aktindsigt. Men også, hvad du kan gøre, når juraen ikke slår til.

 

Find data – og find historier med Microsoft Access (3 dage, Kbh.)

På dette kursus viser vi, hvor de mange nye offentlige data er, hvordan du enkelt får fat i dem og anvender dem.

 

Hele kursusoversigten: https://www.kaasogmulvad.dk/kurser/

Tilmeld nyhedsbrev