Nyhedsbrev 22. august 2013

Stadig mange fortrolige oplysninger på nettet

Onsdag i denne uge omtalte Version2.dk vores påvisning af, hvordan man med en enkel, men præcis Google-søgning kan finde de fortrolige oplysninger, som bl.a. offentlige myndigheder i strid med persondatalovgivningen lader ligge og flyde på deres websites. Datatilsynet tog fat i de myndigheder, vi havde fundet i vores stikprøver, men der er stadig mange fortrolige oplysninger derude.

Følg linket og få opskriften på, hvordan du selv finder oplysningerne. Er du webansvarlig kan du jo se, hvordan du tjekker, at du ikke uforvarende kommer til at bryde loven:

https://www.kaasogmulvad.dk/2013/08/cpr-sjusk/

 

Tag på kursus i avanceret internetsøgning

CPR-søgningerne er et godt eksempel på de teknikker og metoder, vi underviser i på vores kursus i avanceret internetresearch. Næste kursus kører fra 11. til 13. september i Emdrup. Der er stadig nogle få pladser tilbage. Tag kontakt til DMJX, hvis du vil med. Mere info:

http://www.dmjx.dk/kurser-og-videreuddannelse/avanceret-internet-research

 

Støt Investigative Reporting Denmark

Centret for undersøgende journalistik i Danmark har lavet nye historier hen over sommeren om risikovirksomheder og om, at Naturstyrelsen tvang forskere til at slette afgørende konklusioner om kobber-forgiftninger. Nu har centret brug for din støtte til at køre det næste halve år. En stor fondsansøgning kom ikke gennem. Kaas & Mulvad er en af sponsorerne for centret.

Centret er på vej med en egentlig crowdsourcing-kampagne for at samle bidrag. Men du kan allerede nu klikke på ”Donate”-knappen på forsiden, hvis du vil hjælpe med til at løbe et vigtigt initiativ i gang.

http://www.ir-d.dk/

 

Gode råd om ny offentlighedslov

Den nye offentlighedslov har mødt megen berettiget kritik. Oluf Jørgensen og Nils Mulvad har skrevet en gennemgang af praktiske råd, når loven træder i kraft ved årsskiftet.

http://www.aabenhedstinget.dk/ny-offentlighedslov-ny-praksis-for-journalister/

 

Datajournalistik-kursus til New York i februar

Vi har fået de første henvendelser om datajournalistik-kurset til New York og Baltimore i februar/marts næste år. Kurset begynder med fire dage i New York med træning og besøg på New York Times, hvorefter vi tager til Boston til den årlige konference i Nicar. Vi har nu fået undervisningslokaler på City University of New York, se her: http://www.journalism.cuny.edu/.

Og vi er også ved at skaffe værelser på et godt hotel i New York til vore kursister.

Læs mere om kurset og turen her: https://www.kaasogmulvad.dk/kurser/egne-kurser/nicar2014/

 

Bezos køb af Washington Post lover godt

Endnu en avis er solgt til en forretningsmand. I klummen, vi linker til nedenfor, sætter professor Brant Houston bølgen af avissalg ind i en spændende strategisk ramme. Aviserne selv har været for langsomme til at udvikle en ny forretningsstrategi. Nu kan de købes billigt, og forretningsfolkene kan formentlig få en forretning ud af at satse på kvalitet, skriver han.

https://theconversation.com/washington-post-sale-points-to-a-quality-future-for-newspapers-16766

 

Sociale og mobile medier i kommunalvalget

Sammen med TV2 Østjylland dækker 7. semester i digital journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med Kristian Strøbech og Nils Mulvad som lærere kommunalvalget i et særligt forsøgsprojekt. Projektet fokuserer på brug af sociale og mobile medier i kommunalvalget, livestreaming og brug af google dokumenter til styring.

 

Miljø- og datajournalistik på den globale konference i Rio

Så rejser vi snart til Rio til den globale konference i undersøgende og computerstøttet journalistik. Den foregår fra 12. til 15. oktober. Sammen med nogle af Googles egne eksperter står vi for træningen på konferencen i Google Fusion og Google Refine. Vi træner også i scraper-softwaren Helium og er med til at modere netværk om klima- og miljøundersøgelser med den amerikanske undersøgende journalist Mark Schapiro fra Center for Investigative Reporting.

Vi glæder os til at møde nye og gamle bekendte. Tag med.

http://gijn.org/global-conference/

 

Norske journalister vil programmere

Schibsted-koncernen satser i år bevidst på datajournalistik, og under ledelse af journalist John Bones fra VG er en gruppe journalister i øjeblikket i gang med et masterprogram. Fire avancerede sessioner er planlagt, og Tommy Kaas skal i næste uge undervise gruppen to dage i Python-programmering med sigte på at lære web scraping, så de kan skrive små programmer, der kan hente data fra nettet og gemme oplysningerne på en struktureret måde, klar til analyse.

De efterfølgende to dage skal han stå for et andet kursus og for en anden gruppe af svenske og norske Schibsted-journalister. Her er emnet datajournalistik i en mere bred forstand.