Kampen om vind og sol

Foto: Vestas

Kurset foregår 19. – 23. september forskellige steder i Danmark.

Meget mere energi fra vind og sol er afgørende, hvis klimaindsatsen skal nå sine mål – men hvor skal møllerne og solpanelerne stå? Placeringen af store vindmøller og solcelleanlæg er en hastigt voksende konfliktzone, der både nationalt og lokalt vrimler med gode historier. De fleste er enige om behovet; det skal bare ikke være i min baghave.

Gang på gang blokeres opsætning af store vindmøller og solcelleanlæg efter lokale protester. Kun havmølleparker et godt stykke til havs bliver typisk realiseret – men de kan næppe dække behovet, mener bekymrede fagfolk.

Hvordan dækkes de mange sager på en måde, der fremmer dialog og rimelige afvejninger mellem samfundsmål og hensynet til den enkelte? Hvordan finder man rundt i de mange argumenter? Det bliver du meget klogere på efter kurset, der ledes af Jacob Mollerup og Ib Konrad Jensen.

Vi starter i Vestjylland i hjertet af det danske vindmølle-eventyr – og slutter hos de centrale aktører i København. Undervejs ser vi nærmere på verdens største vindmøller og på store solcelleparker. Vi taler med fagfolk, investorer, miljøorganisationer, ildsjæle og centrale politikere.

Hovedindhold:
Kurset er det første af sin art. Det præsenterer baggrundsviden og redskaber, der kan forbedre både den lokale/regionale og den nationale dækning af de hårde opgør om placering af vindmølle- og solcelleparker.

 • Hvad er det forventede behov for grøn energi de næste 10-20 år?
 • Hvad skal der til for at produktion og transmissionsnet kan følge med?
 • Kan vi bare flytte alle de store vindmøller til havs? Hvad siger eksperter og myndigheder?
 • Hvad er tabet ved ikke at lade jordejere lave store solcelleparker?
 • Hvordan bliver konflikterne typisk dækket? Hvad kunne gøres anderledes? Hvordan undgår man stereotyperne?
 • Midt i balladerne er også klageadgangen til politisk debat? Hvor går fronterne? Er det netop meningen, at klager skal kunne stoppe store demokratiske vedtagne projekter?
 • Hvordan ser vindmøllebranchen på sin fremtid på dansk jord? Og hvad med solcellebranchen?
 • Begrænsningerne på placeringerne gør i sidste ende energien dyrere. Hvem betaler og betyder det i sidste ende ret meget?
 • Når der bygges motorveje, er der klare regler om ekspropriation og begrænsede klagemuligheder? Hvorfor er reglerne så anderledes for de grønne energiprojekter?
 • Hvordan ser miljøorganisationerne på deres mange sejre? Er resultatet som de havde håbet? Hvor har det været vigtigst at stoppe projekterne?
 • Hvad siger de grønneste partier, der gerne vil have mere sol og vind? Hvordan vil de løse problemerne?

Kurset starter i Esbjerg – bl.a. med et besøg hos Ørsted, der herfra servicerer Horns Rev 2 havmølleparken. Foto: Ørsted

Programforløb
Vi starter ugen med to dage i Esbjerg, som har udviklet sig til et knudepunkt for udvikling og drift af havmølleparker i Nordsøen. På Horns Rev vest for kysten ligger tre af landets store mølleparker, og en ny stor energi-ø i området er på tegnebrættet. Vi ser sammen med Ørsted på de store mølleprojekter, og de perspektiver der gemmer sig på havet. Vi besøger havnen og de store virksomheder, der har levet af vindeventyret. Og vi gennemgår nogle af de store landbaserede projekter, der har måttet opgives de seneste år pga. lokale protester.

Til sidst samler vi indtrykkene og gennemgår en stribe eksempler på journalistisk dækning af konflikterne. Hvor er faldgruberne? Hvilke stereotyper går igen? Hvad kan vi gøre bedre?

Om onsdagen kører vi i bus op gennem Jylland for at se på nogle af de placeringer, der har skabt mest ballade. I Brande besøger vi Siemens Gamesa, en af verdens største producenter af store vindmøller, og drøfter deres syn på branchens fremtid i Danmark. Vi ser også på Veddum Kær ved Hadsund (hybridpark) og Overgaard (vindmøller) ved Randers og besøger Eurowind Energi, der er en af de virksomheder med flest landbaserede vindmølle- og solenergianlæg. Og mødes med de lokale organisationer, som er kritiske over for energianlæg på land.
Onsdag sidst på dagen ender vi i København.

Torsdag og fredag besøger vi en række centrale aktører i hovedstadsområdet. Vi taler med Danmarks Naturfredningsforening, der har vundet mange sejre på området. Er de tilfredse med udviklingen indenfor store vindmøller og solcelleparker? Vi besøger Wind Denmark, der er interesseorganisation for den danske vindsektor. Og ude på Langelinie Alle besøger vi Pension Danmark og Copenhagen Infrastructure Partners, der er centrale aktører i finansieringen af den grønne omstilling.

Vi spørger også Klimaministeriet og støttepartiernes energiordførere. Hvordan vil klimaminister Dan Jørgensen og den radikale Rasmus Helveg Petersen løse den gordiske knude?

Og hele tiden samler vi op og holder fokus på udgangspunktet: Hvordan laver vi en mere kvalificeret og alsidig dækning af konflikterne. Kan journalistikken bliver en del af løsningen?

Prisen omfatter: Hotel i Esbjerg, transport fra Esbjerg til København. Undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Kursusledere: Jacob Mollerup og Ib Konrad Jensen
Varighed: 8 dage
Sted: Forskellige steder i Danmark.
Tidspunkt: 19. – 23. september 2022
Pris: 20.975 kr. (ekskl. moms)

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Foto: Vestas.