Trump, race og ulighed – hvem samler Amerika?

Kurset foregår 11.-18. april 2021 i USA. Det indledes med en enkelt kursusdag i København nogle uger før.

Kan Trumps USA heles? Uanset hvem der bliver USA’s næste præsident, bliver det en kæmpe opgave at samle det splittede land. Kan race-demonstrationerne føre til en ny samling af nationen, eller er uligheden og polariseringen blevet for voldsom? Tag med på otte dages road trip i kølvandet på præsidentvalg, demonstrationer og oprør, hvor vi undersøger USA og demokratiets tilstand.

Det er hovedtemaet i dette kursus, hvor vi rejser ind i hjertet af USA’s splittelse – til hovedstaden, Washington, D.C., og til tre byer i syden, der hver især symboliserer krisen i det amerikanske demokrati.

I løbet af syv tætpakkede dage kommer du til at møde nogle af de politikere og aktivister, der uanset valgresultatet vil bruge 2021 på at kæmpe videre for det USA, de hver især tror på. Undervejs mødes vi også med nogle af de skarpeste eksperter og journalister, som hjælper os med at se perspektivet.

Det endelige program bliver først lagt, når resultatet af præsidentvalget er klart – og kursets fokus vil blive justeret i lyset af valgresultatet.

Det ligger fast, at vi skal se på, hvordan racediskrimination og ulighed ser ud i praksis, og hvordan begge dele udgør en integreret del af USA’s historie og brogede fortælling om sig selv. Desuden undersøger vi, om polariseringen i USA er et særligt amerikansk fænomen, eller om det snart bliver lige sådan i Europa.

Kurset bliver intenst og kommer til at foregå i et USA, der fortsat kæmper med den coronakrise, der har gravet grøfterne endnu dybere. Som deltager skal du ikke forvente en fornøjelsestur, men du kan regne med at komme hjem med indtryk, der vil forandre og præge dit syn på verden.

To erfarne USA-kendere som kursusledere

Med to af Danmarks mest erfarne politiske journalister og største USA-kendere, Jakob Nielsen og Charlotte Harder, som guider, får deltagerne en dyb forståelse af de brudflader, der definerer den amerikanske samfundsdebat.

Jakob Nielsen er tidligere USA-korrespondent for Politiken og i dag chefredaktør på Altinget. Charlotte Harder er bl.a. tidligere udlandschef i Danmarks Radio og i dag medlem af direktionen i Folkekirkens Nødhjælp. De har begge boet i USA og har gennem flere år gennemført en stribe populære og roste USA-kurser.

Denne gang tager vi dig med på et road-trip til fire byer i det østlige USA.

Vi lægger ud i hovedstaden, Washington, D.C., hvor vi tager temperaturen på den politiske scene få måneder efter indsættelsen af den ny- eller genvalgte præsident.
Vi fortsætter til Richmond, regeringsbyen i delstaten Virginia, der også fungerede som hovedstad for Sydstaterne under den amerikanske borgerkrig. Så sent som i sommeren 2020 besluttede byens sorte borgmester at fjerne otte statuer af profiler fra Sydstaterne.

Vi besøger også Charlottesville – byen, der indtil for få år siden var mest kendt for at være hjemby for Thomas Jefferson, en af fædrene til USA’s forfatning. Men i 2017 blev byen centrum for de første raceoptøjer efter valget af Donald Trump som præsident. De kulminerede, da en hvid nationalist kørte sin bil direkte ind i en moddemonstration og dræbte en demonstrant.

Til sidst går turen til Raleigh, hovedstaden i delstaten North Carolina, hvor magtkampen mellem demokrater og republikanere er så barsk, at flere eksperter har erklæret demokratiet i delstaten for afskaffet. Kan byen ende som et forvarsel for det, der sker i Washington?

Det får du med hjem:

  • Aktuel forståelse af amerikansk politik efter det afgørende præsidentvalg i 2020.
  • Dyb forståelse af de mekanismer, der har drevet polariseringen i USA – og som også vil eksistere efter Trump.
  • Værktøjer til at analysere polarisering som politisk fænomen – og til at forstå ligheder og forskelle mellem USA og Europa.
  • Kilder til brug i dækningen af USA og amerikansk politik.

For at få maksimal fleksibilitet kører vi i lejede biler. Det betyder, at nogle af kursisterne skal være chauffører. De lejede biler er inkluderet i kursusgebyret.

Turens opbygning

Vi starter med en kursusdag i København nogle uger inden afrejse. Her kan du deltage online, hvis det er mere bekvemt end at skulle tage til København for en enkelt dag.

Vi flyver med SAS og rejser fra Kastrup lufthavn søndag 11. april kl. 12.20 – ankomst til Washington Dulles kl. 15.00.

Hotel i Washington DC: Avenue Suites Georgetown 2500 Pennsylvania Ave. Nw, Washington, DC 20037 US. Godt og velbeliggende. Med morgenmad. Se på kort.

Hotel i Richmond: Hampton Inn & Suites Richmond Downtown, 700 East Main St. Suite A, Richmond, VA 23219 US. Med morgenmad. Se på kort.

Hotel i Raleigh: Holiday Inn Express & Suites NE, 3618 New Bern Ave., Raleigh, NC 27610 US. Med morgenmad. Se på kort.

Afgang fra Raleigh lørdag 17. april kl. 14.50 – ankomst Washington Dulles kl. 15.59.

Afgang Washington Dulles 17. april kl. 17.15 – ankomst Kastrup lufthavn søndag 18. april kl. 07.15.

Det indgår i prisen

Kursusplanlægning, selve kurset inkl. kursusdag i København med frokost. Flytransport mellem Danmark og USA, hotel i Washington DC, Richmond og Raleigh – alle med morgenmad inkluderet, al transport i USA, enkelte måltider undervejs. Som hovedregel er kursistens forplejning for egen regning. Prisen tillægges ikke moms.

Der er ingen krav til forkundskaber. Du skal blot være nysgerrig. Alle programpunkter undervejs foregår på engelsk.

Kurset lægger ikke op til, at du skal bedrive egentlig journalistik, men overvejer du dette, er det vigtigt, at du selv sørger for et visum – og husk at gøre det i god tid. Ellers er ESTA fuldt dækkende.

Kursusleder: Jakob Nielsen og Charlotte Haarder
Varighed: 9 dage
Sted: Washington DC, Virginia og North Carolina
Tidspunkt: 11.- 18. april 2021 + en kursusdag nogle uger før  i København.
Pris: 32.000 kr. Der tillægges ikke moms.

Kurset har en ME-stjerne. Det betyder, at ME anser det for særligt fagligt relevant for ansatte på nogle af PU’s medlemsvirksomheder. Læs mere.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse fra 2. november

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end to måneder før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end to måneder før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustration: Gerd Altmann fra Pixabay