Skrab nettet med Python

Kurset foregår 19. og 20. september samt 3. og 4. oktober 2023 i København .

Vil man som journalist have fat i nettets data, kan det være rigtigt smart at kunne skrive et lille program, der løser opgaven. Det er mere reglen end undtagelsen, at data ligger spredt. Med et skrabe-program kan man hente data fra tusindvis af hjemmesider og samle det i én tabel, som man så kan bruge til sine historier. 

På den måde samler vi fx selv data fra Tinglysningen, cvr-registeret og alle landets retslister. Men mulighederne er utallige. Du kan fx skrabe data sammen om kommunale institutioners email-adresser, transfer-værdien af fodboldspillere, praktiserende lægers alder eller andet, som ligger spredt ud på mange sider.

Programmering kan journalister også bruge til mange andre formål, men det kan være svært at lære sig at programmere på egen hånd. Kursusleder Jan Lauridtsen hjælper dig over startproblemerne, og du lærer så meget, at du bagefter selv kan bygge simple programmer til at samle data fra nettet. Vil du senere programmere i andre sammenhænge, vil det være langt lettere for dig.

Årets kursus er udvidet med en enkelt dag – vi går fra tre til fire dage. Samtidig deler vi kurset op i to blokke med to uger imellem, så kurset kører 19. og 20. september samt 3. og 4. oktober.

På den måde får deltagerne mere tid til at træne det, de skal igennem. Samtidig kan kursisterne i pausen inden blok 2 øve sig hjemme, og de har stadig mulighed for at få hjælp, hvis de kører fast.

Resultaterne fra de hidtidige kurser har været gode. Efter et Python-kursus foråret 2019 skrev en kursist sådan til os:

“Jeg har i lang tid gerne villet lære Python – og har forsøgt via apps og hjemmesider, men opgav flere gange, fordi det var svært at læse ind i mit arbejde. Kurset her gjorde netop det – at bruge konkrete eksempler, som ligner de, jeg sidder med. Med det klare formål blev det langt lettere både at forstå logikken bag Python, og hvad jeg kan bruge det til.”

Vi har valgt programmeringssproget Python af flere årsager:

 • Python er et populært programmeringssprog.
 • Python anses for at være et af de nemmeste sprog at lære.
 • Python er gratis og har et meget stort community verden over, så det er nemt at finde hjælp.
 • I udlandet – især USA – benytter journalister i stor stil Python til mange redaktionelle formål.
 • Vi bruger det selv. Vi koder vores egne skrabere i Python.

Selv om midlet er programmering, betragter vi dette kursus som et journalistisk kursus: Målet er at kunne researche bedre og indsamle oplysninger. I Danmark kan kun få journalister programmere. Nu kan du også komme i gang.

Gratis – og let at lære

Al software, vi skal bruge på kurset, er gratis. Vi arbejder med Jupyter Notebooks, der letter indlæringen ganske betragteligt. Jupyter Notebooks gør det let at skrive og teste Python-kode.

I forvejen kommer Python med en hel række indbyggede moduler, som letter kode-arbejdet meget. Hertil kommer, at der er en masse gratis moduler, som man let kan hente, og som gør mange opgaver meget nemmere.

Efter kurset vil du kunne bygge web scraper-programmer. Men du vil også have fået en generel forståelse af, hvad programmering er, og hvad man ellers kan bruge Python og andre programmer til i journalistikken. Du vil desuden have vores eget skriftlige og digitale undervisningsmateriale, du kan støtte dig til.

Efter kurset har alle deltagere mulighed for at vende tilbage med spørgsmål, hvis de kører fast. Der er to timers support pr. deltager inkluderet i kursets pris.

Det kan du efter kurset:

 • Du kender grundbegreber i programmering
 • Du forstår de basale begreber i Python
 • Du kan bruge Python og de nødvendige moduler for webscraping
 • Du ved, hvor du kan hente hjælp til Python
 • Du kan nemmere gå i dialog med softwareudviklere
 • Du vil have scrapere og anden kode, du kan justere til nye opgaver
 • Du ved, hvordan du skal fortsætte efter kurset

Undervisningsformen er en blanding af oplæg og en masse hands-on-opgaver, som kursisterne løser – fortrinsvist på deres computere.

Målgruppen er fortrinsvis journalister/kommunikationsmedarbejdere, der ønsker at lære at programmere/opbygge egne databaser gennem web scraping. Der er ingen krav om specifikke forkundskaber. Kursisterne skal selv medbringe en computer – pc eller mac.

Yderligere udgifter:  Al software er gratis, så der er ingen yderligere udgifter forbundet med kurset. Vi kontakter kursisterne forud for kurset og sørger for, at det relevante software bliver installeret, så alt er klar, når vi mødes. På den måde udnytter vi tiden bedst muligt.

Kursusleder: Jan Lauridtsen
Varighed: 2+2 dage
Sted: København.
Tidspunkt: 19. og 20. september samt 3. og 4. oktober 2023
Pris: 13.485 kr. (+ moms)

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af dagen. Prisen er ekskl. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse fra 22. maj

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik“, hvor Gert er kursusleder.