Polen: Besøg EU’s begejstrede kritikere

Kurset foregår 20.-24. april i Gdańsk og Warszawa, Polen.

De seneste fire år har Polen splittet og trukket EU i en nationalkonservativ retning. Med præsidentvalget i foråret 2020 skal den udvikling enten vendes eller cementeres. På kurset får du med Vibe Termansen som vidende kursusleder indblik i, hvorfor den polske regering agerer som den gør – hjemme og i EU. Vi ser, hvor splittede polakkerne selv er på værdi-spørgsmål.

Den 6. august 2020 udløber den siddende præsident Andrzej Dudas præsidentperiode. I foråret 2020 skal det derfor afgøres, om Duda, der udspringer af regeringspartiet Lov og Retfærdighed, får en periode mere, eller om der skal indsættes en ny præsident.

Både EU-rådsformand Donald Tusk og den såkaldte “polske Macron”, den grønne, venstreorienterede, homoseksuelle Robert Biedron, har luftet tanken om at stille op, men oppositionen er splittet, og intet er sikkert.

Valget er det sidste i det maraton af en valgperiode, der begyndte med lokalvalgene i efteråret 2018, løb hen over parlamentsvalget i efteråret 2019, og som i foråret 2020 endeligt skal enten cementere eller bryde med den nuværende nationalkonservative, EU-konfrontatoriske kurs. De ideologiske fronter vil derfor være hårdt trukket op, når vi besøger landet.

En splittelse i hele Europa

Opgøret mellem nationalister og globalister, der for alvor tog fart efter flygtningekrisen i 2015, Brexit og valget af Donald Trump, splitter danskerne og Europa mere end nogensinde før.

De liberale ledere i Vest har længe været bekymret for den polske nationalkonservative kurs, der ikke bare forbryder sig mod EU’s grundlæggende værdier som demokrati og retsstatsprincipper, men også splitter EU. I de polske regeringskontorer hævdes det derimod, at de nobelt beskytter de ægte, europæiske værdier fra det sekulære, homoseksuelle, vegetariske, migrant- og terroristfyldte Vesteuropa.

Begge sider er rørende enige om, at ”demokrati” og ”Europa” er positivt. De er bare ikke enige om, hvad begreberne betyder. Når polakkerne vælger præsident næste gang, cementerer de den retning, Polen og EU skal gå i: Macrons Europa eller Orbáns og Kaczyńskis Europa.

Hvad er det, der får byråd til at erklære deres kommuner for LGBT-frie områder? Hvad får kulturministeren til at blande sig i specifikke udstillinger på kunstmuseer? Hvorfor skal skolebøgerne i historie skrives om, dommerne og journalisterne på statsmedierne udskiftes? Og hvorfor stemmer de meget EU-begejstrede polakker på et parti, der er så EU-kritisk?

Kursets indhold

På kurset taler vi med repræsentanter for regeringspartiet, regeringsvenlige medier samt kirken for at forstå deres verdens-, Europa-, Polens- og fjendebillede.
Vi møder også repræsentanter fra den liberale opposition, interesseorganisationer og dommere, der klart siger fra over for regeringens kurs, der blandt andet har ført til et fald til en 54. plads på World Press Freedom Index 2018 samt flere negative afgørelser ved EU-Domstolen og en artikel 7-procedure indledt af EU-Kommissionen for brud på retsstatsprincipperne.

Det er to forskellige verdenssyn, der mødes her. Det splitter familier, det splitter landet, og det splitter muligvis EU.

Det er nemt at lave chokerende rubrikker over bombastiske udsagn fra polske politikere. På dette felt-kursus, tilrettelagt og ledet af journalist, historiker og forfatter Vibe Termansen, skal vi et lag dybere og forsøge at forstå begge verdenssyn, samt hvad der motiverer de to sider til at agere så aggressivt overfor hinanden.

For hvordan kan man formidle nuanceret, hvordan kan man perspektivere og analysere uden at have mødt dem, det drejer sig om, og forstået, hvad der driver dem? Hvis ikke vi forstår det, forstår vi ikke, hvad der foregår i EU og Europa.

Kurset i korte træk

Kurset begynder i Gdańsk, den by, hvis regeringskritiske borgmester, Paweł Adamowicz, blev myrdet i januar 2019, og hvis efterfølger modtager endnu flere dødstrusler end Adamowicz gjorde. Regeringen har på flere området erklæret kulturkamp mod byen, som den blandt andet anklager for ikke at være polsk nok.
Både Donald Tusk og Lech Wałęsa, begge inderlige kritikere af regeringen, kommer fra Gdańsk. Byen er også hjemsted for to store kulturhistoriske institutioner om emner, der topper regeringens liste over historiske begivenheder, der skal ny-fortolkes: Anden Verdenskrig og den frie fagforening Solidaritet.

Vi fortsætter til Warszawa, hvor vi møder repræsentanter for myndighederne, dommere og interesseorganisationer. Vi skal også møde mediefolk, der kan fortælle om graden af pressefrihed i Polen i dag og etiske overvejelser i forbindelse med udvælgelse og vinkling af historier i det stærkt politisk opdelte mediebillede – i et land, hvor stats-tv er blevet beskyldt for den hadtale, der opildnede til mordet på Gdańsks borgmester.

Det får du med hjem:

  • Indgående kendskab til polsk politik, samfund og det polske valg.
  • Dyb og nuanceret forståelse af konflikten mellem de liberale og de nationalkonservative i EU’s femte største land (hvis Storbritannien er ude), der samtidig har en af EU’s hurtigst voksende økonomier – og en lige så hurtigt voksende national selvbevidsthed.
  • Perspektiv til forståelsen af konflikten mellem globalister og nationalister, liberale og nationalkonservative på europæisk og verdensplan.
  • Kilder til brug i dækningen af Polen og polsk politik.

Praktiske planer

Kurset varer fem intensive dage. Vi flyver fra København til Gdańsk mandag den 20. april kl. 8.05, ankomst 9.00 med SAS. I Gdańsk skal vi møde nogle af de politikere og organisationer og se nogle af de institutioner, regeringen aktivt bekæmper.

Onsdag tager vi til Warszawa, hvor vi skal forbi nogle af knudepunkterne i kampen mellem oppositionen og regeringen, parlamentets underhus Sejm, Højesteret samt et regeringsvenligt medie. Desuden skal vi møde aktivister, der blandt andet forsvarer kvinderettigheder, demokrati, retsstatsprincipperne samt homoseksuelle. Vi flyver hjem fra Warszawa fredag den 24. april kl. 18.05, ankomst i København 19.25, ligeledes med SAS.

Hotel i Gdańsk: Holland House Residence, Dlugi Targ 33/34, Gdansk 80830. Godt og velbeliggende i den gamle bydel. Med morgenmad. Se på kort.

Hotel i Warszawa: Holiday Inn Warsaw City Centre, Ul. Towarowa 2 00-811 Warszawa. Med morgenmad. Se på kort.

Der er ingen krav til forkundskaber (blot nysgerrighed og åbenhed). Der vil blive udsendt en liste med forslag til læsning inden turen. Alle møder foregår på engelsk, om nødvendigt med tolk fra polsk.

Prisen dækker flyrejse København- Gdańsk samt Warszawa-København, transport i Polen, to overnatninger i Gdańsk og to i Warszawa (alle inklusiv morgenmad), entré på de relevante institutioner, kursusplanlægning samt oplæg undervejs. Prisen dækker som hovedregel ikke øvrige måltider i Polen. Der tillægges ikke moms.

Kursusleder: Vibe Termansen
Varighed: 2 dage
Sted: Gdańsk og Warszawa, Polen
Tidspunkt: 20.-24. april 2020
Pris: 19.000 kr. (der tillægges ikke moms)

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end tre måneder før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end tre måneder før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Foto i toppen af siden: Polens euroskeptiske politiske ledere gik forrest, da landet november 2018 markerede 100-året for sin uafhængighed. Kilde: Wikimedia. Licens: CC BY-SA 4.0