Kriminalreporter i USA

OBS: Efterårskurset er flyttet og foregår nu 18. til 24. april 2021 – i New York City, USA.

Hvad er den nyeste retsmedicinske viden inden for skuddrab?

Hvordan lærer dansk politi af deres amerikanske kollegaer?

Hvordan arbejder man som kriminalreporter på New York Times og interviewer traumatiserede ofre for masseskyderi, terror eller alvorlige ulykker?

Og hvorfor må betjente i USA lyve under en afhøring af en mistænkt?

Vi gentager sidste års studieuge og har sammensat en hæsblæsende uge i New York, hvor du får inspiration og lærer teknikker og fagudtryk, du med det samme kan bruge i dit daglige journalistiske arbejde i Danmark.

Emnerne er blandt andet: Skudsår, terror, målrettet patruljering, DNA-spor, afhøringsteknik, CyberCrime, ManHunt, gerningsmandsprofilering og straf.

Og så får du indsigt i amerikanske forhold, netværk og kontakter til nøglepersoner, du kan trække på, f.eks. næste gang en stor hændelse indtræder i USA.

Dansk politi rejser også til USA for at drage erfaringer, se på tendenser og få inspiration, der kan bruges hjemme i Danmark.

Kurset giver deltagerne udsyn og et mere nuanceret billede af forholdene i USA samtidig med, at de danske forhold bliver sat i relief. Med de mange besøg rundt om i New York giver kurset deltagerne et væld af nye muligheder i dækning af kriminalitet i Danmark.

Kursusledere er politi- og retsreporter gennem 18 år, Stine Bolther og tidligere politiinspektør og drabschef ved Rejseholdet Bent Isager-Nielsen, som i dag er tv-vært på DR1. De sætter alt i perspektiv til dansk politi anno 2020 og trækker tråde til de danske forhold: Hvor er Danmark længere fremme, og hvor kan dansk politi lære noget af amerikanerne.

Indhold

Programmet er foreløbigt. Noget kan ryge ud, mens andet kan komme til.

Politi, efterforskning og terrorbekæmpelse

Vi møder betjente, som fortæller, hvordan det er at arbejde i en by, der aldrig sover.

Vi besøger monumenterne af World Trade Center og hører om terrorbekæmpelse før og nu anno 2020 og møder en dansk-amerikansk betjent, som var på arbejde ved tvillingetårnene den 11. september 2001.

Hos NYPD kommer vi tæt på det nyeste inden for videoovervågning, elektronisk overvågning af data, og den nyeste kriminalteknik, som hele tiden bliver brugt til at jagte forbrydere.

Vi ser tendenser, som er på vej til Europa og hører om, hvordan overvågning bliver brugt i efterforskningsmæssige sammenhænge.

Hos kriminalteknikerne ser vi på, hvordan selv små spor kan fælde den kriminelle.

Vi ser nærmere på, hvor Danmark kan lære af USA med målrettet patruljering og systemet Polintel, der er et nyt arbejdsredskab i dansk politi, men som har kørt mange år i USA.

Hvis vejret tillader det, kommer vi også ud at sejle med NYPD Police Watercraft.

Hos FBI hører vi om det nyeste indenfor gerningsmandsprofilering, og Bent Isager-Nielsen fortæller om, hvordan profilering også indgår i opklaring af sager i Danmark.

I retten

Objektivitetsprincippet, vi kender i Danmark, har man ikke i USA.

En anden afgørende forskel er, at politiet må afhøre en mistænkt på en helt anderledes måde end i Danmark. Det oplevede danske Malthe Thomsen, da han i 2014 blev anholdt, mistænkt for at have seksuelt krænket 13 børn i den børnehave, hvor han arbejdede. Efterforskerne benyttede sig af deres ret til både at lyve og bruge psykisk manipulation under en afhøring for at få en tilståelse hjem. Malthe tilstod til sidst noget, han ikke havde gjort.

Vi møder den danskfødte forsvarsadvokat Jane Byrialsen, som havde Malthe Thomsens sag, og vi hører om hendes sager med False Confessions.

Sammen med Jane Byrialsen møder vi dommeren, som dømte Harvey Weinstein skyldig i den verdenskendte sag, der dannede baggrund for Me Too-bevægelsen. Han fortæller om sagen og sit spændende arbejde.

 Night Court

Vi skal i Night Court, hvor vi oplever, hvordan anholdte stilles for en dommer om aftenen, og hvordan både varetægtsfængsling og kaution fastsættes. Jane Byrialsen er med, og fortæller om de sager, hun selv har haft i Night Court.

Bag tremmer

Vi besøger et amerikansk fængsel og hører om afsoningsvilkår og ser samtidig på, hvor meget anderledes amerikanske fængsler er i forhold til danske fængsler.

Skudsår og retsmedicin

Vi besøger Office of Chief Medical Examination, hvor professor i retsmedicin Dr. Jonathan Hayes fortæller om de nyeste retsmedicinske teknikker og fagudtryk. Vi hører om skudlæsioner, og hvad kuglens vej igennem kroppen kan fortælle politiet om gerningsvåbnet, og hvordan personen er død.

Den viden kan du også bruge som journalist i dit arbejde efter turen. Danske retsmedicinere lærer af netop de amerikanske erfaringer til brug ved skudsager i Danmark.

Desuden ser vi nærmere på tendenser inden for retsantropologiens verden, hvor de nyeste teknikker og elektronik kan være med til at fortælle, hvordan en person er blevet slået ihjel. De viser også deres crime-scene-kameraer frem, som kan affotografere et gerningssted 360 grader i løbet af få minutter.

Hvis der er ledigt i obduktionsstuerne, vil der også blive rundvisning her.

Våben til alle

USAs tilgang til våben er meget anderledes end i Danmark. Vi møder privatpersoner, som viser deres egne våben frem i deres eget hjem og fortæller, hvorfor de synes, det er det eneste rigtige at bære våben.

I New Jersey kommer vi på den lokale skydebane, og lærer om håndvåben og maskinpistoler, som vi også selv får lov til at afprøve.

Privat detektiv og efterforskning

Don Avid, Interfor International, giver et unikt indblik i hans verden af privat efterforskning og sikkerhedsarbejde for private virksomheder.

Interviewteknik

Lær af dem, som har stået midt i opgaverne gang på gang, når overlevende og vidner fra et masseskyderi, ulykke eller terrorhændelse skal interviewes.

Hvad er de særlige udfordringer, der er forbundet med reportage fra de voldsomme hændelser? Og hvordan passer en reporter fra New York Times på sig selv midt i kaos?

Vi ser også nærmere på nyeste måder at gribe stofområdet True Crime an på.

Tidspunkter

Vi flyver fra Danmark søndag 18. april 2021 klokken 12.25 og lander i New York klokken 14.55. Vi flyver hjem igen fredag den 23. april klokken 23.04 og lander i Kastrup lørdag den 24. april klokken 07.15.

I New York bor vi på Radisson Hotel New York Midtown-5th Avenue, 25 West 51st Street, New York, NY 10019.

Helt konkret får deltagerne:

  • Viden om de nyeste værktøjer inden for efterforskning, sporsikring, retsmedicin, rettergang og afsoning.
  • Indsigt i amerikanske forhold, netværk og kontakter til nøglepersoner, de efterfølgende kan trække på.
  • Amerikanske tendenser inden for true crime, kriminaljournalistik og retsreportage m.v.
  • Kommer på forkant med udviklingen og får overført metoderne til danske forhold.

Prisen omfatter: Kursusplanlægning, flytransport mellem København og USA, transport i USA, hotel i New York inklusiv morgenmad, undervisningsmaterialer og enkelte aftensmåltider i løbet af kurset. Som hovedregel er kursistens forplejning for egen regning. Prisen tillægges ikke moms.

Kursusleder: Stine Bolther og Bent Isager-Nielsen
Varighed: 7 dage
Sted: New York City, USA.
Tidspunkt: 18. – 24. april 2021
Pris: 32.000 kr.

Hvis du ønsker at kombinere turen med egen rejse i USA før eller eller efter kurset, kan det typisk lade sig gøre mod, at du betaler for de evt. ekstra udgifter i forbindelse med ændring af billet. Kontakt os for nærmere oplysninger.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end to måneder før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end to måneder forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.