Køn og race – tag med ind i USA’s identitetskrig

Kurset foregår 16.-23. november 2019 i USA.

Der er skruet maksimalt op for popmusik, konfetti og regnbueflag, når mange tusinde danskere hvert år i august fylder gaderne til Copenhagen Pride og hylder seksuel frihed og mangfoldighed. Men ideen om at holde pride er ikke dansk: Den er importeret fra USA og et godt eksempel på identitetspolitik.

Netop identitetspolitikken fylder i den offentlige debat og samtale både herhjemme og i USA, men sjældent på den glade og positive måde.

I december 2018 fik ”Den danske sang er en ung blond pige” de danske sind i kog. For kan det virkelig passe, at en kvindelig underviser med anden etnisk baggrund skal have en undskyldning af CBS, fordi hun føler sig krænket på grund af en klassisk dansk sangtekst?

Tidligere var der sagen om udklædninger til temafester på Københavns Universitet og hele debatten om seksuelle krænkelser og #MeToo bevægelsen.

Nu har du muligheden for at rejse til USA og blive klædt på til at dække de nye debatter, der venter forude. For når amerikanerne diskuterer diskrimination og krænkelser eller kræver retssager og ny lovgivning, ja, så følger vi trop i Danmark.

Hvor går grænsen

Identitetspolitik skaber typisk masser af engageret og følelsesladet debat. For hvor går grænsen for, hvilke hensyn vi skal tage til særlige grupper i vores samfund? Dermed er identitetspolitikken på sin vis en gave til medier og journalister, men samtidig en kæmpe udfordring. For hvordan undgår pressen at havne i frontlinjen – enten på den ene eller anden side – og hvad med mediernes egen håndtering af minoriteter?  De svære spørgsmål dykker vi også ned i.

På dette kursus tager vi til New York og Washington DC for at undersøge, hvad identitetspolitik egentlig er, og hvor den kommer fra. Og hvorfor identitetspolitikken i den grad kan sætte sindene i kog.

Det kommer til at handle om feminisme, om LGBTQ-bevægelsen og om race. Og om de hvide mænd i USA’s gamle industriområder, der med præsident Trump har fået en markant rolle i den amerikanske identitetskrig.

Vi undersøger baggrunden for, at identitetspolitikken er kommet til at fylde så meget. Og vi får de gode bud på, hvad de kommende slag vil handle om.

Programmet: Medier, aktivister og eksperter

Vi lover, at du rejser hjem med masser af viden og nye journalistiske ideer.  Vi besøger de medier, der er stærkest til identitetspolitik, og vi møder aktivister og eksperter, der giver dig de nyeste tendenser og analysen af identitetspolitikkens betydning for vores samfund og demokrati.

Vi arbejder på programmet helt frem til afrejsedatoen, så kurset bliver så aktuelt som muligt. Allerede nu er dette med:

  • Besøg på Columbia University i New York – fordi universiteterne er arnested for de nyeste bevægelser inden for identitetspolitik
  • New York Times afslørede filmproduceren Harvey Weinsteins sager om seksuelle krænkelser og satte ild til ”MeToo”-bevægelsen. Vi skal besøge markante amerikanske medier og tale om risikoen for, at journalister ender som aktivister og en del af identitetskrigen
  • Borgerrettigheder og identitetspolitik. Da det sorte USA begyndte sit oprør handlede det om lige rettigheder. Hvad er den aktuelle dagsorden i Black Lives Matter og andre bevægelser?
  • Svækker identitetspolitikken sammenhængskraft og demokrati? Vi spørger forskere og eksperter.

Det tager du med hjem:

  • Viden om kommende identitetspolitiske sager
  • Inspiration til flere måder at dække identitetspolitik på
  • Amerikanske kilder til din dækning i Danmark
  • Viden om, hvordan præsident Trump bruger identitetspolitik til at sætte dagsorden
  • Om accepten af minoriteter rent faktisk er steget med det nye fokus på identitet
  • Betydning af identitetspolitik for demokrati og fællesskab

Otte dages intenst program

Kurset varer otte intensive dage. Vi rejser med SAS lørdag den 16. november klokken 12.20 fra Kastrup til Washington DC, hvor vi lander klokken 15.15. Vi tager toget fra Washington DC til New York sent tirsdag eftermiddag og har den sidste session midt på dagen fredag. Fredag den 22. november flyver vi retur til København klokken 17.30 med ankomst lørdag morgen klokken 7.10.

Hotel i New York: The Kitano New York, 66 Park Avenue, East 38th St, New York, NY 10016. Godt og velbeliggende, tæt på Grand Central Station. Se på kort. Uden morgenmad.

Hotel i Washington: Vi bor på Hyatt Place, centralt placeret ved National Mall på 400 E Street SW. Hotelopholdet her er inklusive morgenmad.

Sådan forbereder du dig bedst

Hvis du slet ikke kan vente med at komme i gang, så er den anerkendte samfundsanalytiker og professor Francis Fukuyamas bog ”Identity – The Demand for Dignity and the Politics of Resentment” en god forberedelse til kurset.

Forudsætninger

Kurset foregår på engelsk. Det retter sig mod journalister og redaktører, der gerne vil hente inspiration, ny viden og nye metoder.

Kursusleder: Charlotte Harder og Susanne Reber
Varighed: 8 dage
Sted: New York og Washington D.C.
Tidspunkt: 16. – 23. november 2019
Pris: 33.000 kr.

Prisen omfatter flytransport til og fra Kastrup, hotel, morgenmad i Washington, alle møder og enkelte måltider i løbet af kurset. Som hovedregel er din forplejning dog for egen regning. Der tillægges ikke moms på prisen.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Foto: Da Ping Luo, Outsports. New York Front Runners fejrer Pride 2015