Fra Syrien til Sandholm – i en flygtnings spor

Foto: Stine Bolther.

Kurset foregår 29. maj til 4. juni 2021 i Libanon og Danmark.

Flygtninge og integrationsdebatten har aldrig fyldt mere i dansk politik eller splittet danskerne og Europa mere, end den gør i dag. Med en verden, hvor millioner er på flugt fra menneskeskabte krige og konflikter, kommer emnet ikke til at fylde mindre fremover.

Men hvordan kan du som journalist blive klogere på emnet, info og fakta helt konkret? Hvordan kan du blive mere kreativ i vinkling og valg af historier? Hvordan kan du blive mere spin- og fordomsresistent på et emne, der ofte sætter store følelser og holdninger i kog og splitter vandene?

På dette feltkursus går vi derfor et lag dybere, end hvad der publiceres og diskuteres i den politiske debat og i medierne generelt. For hvordan kan du analysere, perspektivere og redegøre for årsag og sammenhæng ud fra et dansk og globalt perspektiv, hvis ikke du kender eller har mødt dem, vi alle sammen diskuterer og har en holdning til?

Få indsigt – tæt på

Kurset bringer dig derfor helt tæt på lavpraktiske politisk-dikterede processer og love og giver samtidig indsigt i flygtningenes basale vilkår, så du bagefter kan arbejde mere nuanceret og oplyst.

Vi starter en travl og spændende uge med at møde dem, det hele handler om: Flygtningene, migranterne, asylansøgerne og de uledsagede børn, lige der hvor flygtningedebatten kan føres tilbage til: I flygtningelejrene i nærområderne!

Her kan du gøre dine egne erkendelser, når vi møder familier, børn og NGO-arbejdere i Libanons mange forskellige flygtningelejre.

Herfra går turen retur til Danmark: Ved at besøge asylcentre samt Christiansborg og ved at tale med politi, ordførere og interessenter på området, får vi i kursets sidste halvdel indsigt i de bureaukratiske procedurer, love, trin og krav, der møder flygtningene, så snart de træder over Danmarks grænse.
Kursisterne følger populært sagt flygtningenes rejse fra Syrien til Sandholm.

Vi gennemførte kurset for første gang sidste år. I år har vi valgt at bruge længere tid i Beirut. “En fremragende ide at give os det hele billede af flygtningens virkelighed. Et yderst tankevækkende kursus med stof til reflektion. Et kursus, jeg vil tænke tilbage på længe,” skrev en kursist efter hjemkomsten.

Et par timer fra Beirut og tæt på den syriske grænse tager vi på besøg i Libanons både organiserede og uautoriserede lejre. Her bliver vi, opdelt i små grupper, budt indenfor under teltdugen og får lov til at stille spørgsmål til dem, der kan give deres personlige fortælling om et liv på flugt. Foto: Thea Pedersen

Kursets opbygning og indhold:

Dag 1, rejsedag:
Afrejse fra Kastrup Lufthavn klokken 11.15 med Turkish Airlines. Ankomst til Beirut, Libanon klokken 20.45.
På vejen tester vi, hvem der egentlig kan blive danskere.
Vi indlogerer os på hotellet Hamra Urban Garden.

Dag 2, Libanon:
Vi sætter kursen mod Libanons mange forskellige syriske flygtningelejre: De organiserede, der styres af lokale NGO’er, samt de helt uautoriserede og interimistiske. Her møder vi dem, det hele handler om, og debatten kan føres tilbage til, da Libanon er et af de lande, der trods sin beskedne størrelse har taget næstflest syriske flygtninge ind under krisen siden 2015.

I lejrene vil du se, lugte, føle og fornemme, hvordan livet som flygtning er og blive budt indenfor i ydmyge hjem for at tale med dem, der har efterladt familier, hus, by og land i et liv på flugt uden at kende fremtiden.

I Libanon kommer vi til at følges ad i gruppen, men vi vil dog operere og bevæge os rundt i mindre hold tilknyttet hver sin tolk, når vi besøger de respektive lejre.

Dag 3, Libanon:
Vi besøger flere flygtningelejre i/uden for Beirut. Denne gang de palæstinensiske, som i dag har karakter af ghetto’er, da Libanon huser generationer af palæstinensiske flygtninge. Her styrer danske Anni Kanafani bl.a. adskillige børnehaver og centre for børn. I 40 år har hun kæmpet de palæstinensiske flygtninges sag, og vi forsøger at presse os ind i hendes travle kalender og få hendes perspektiv på dagens flygtningedebat.

I lejrene stifter vi også bekendtskab med andre stærke lokale personligheder samt NGO’er, der arbejder inden for lejrenes berygtede grænser.

Dag 4 Libanon:
Under vores ophold i Libanon bestræber vi os på at krydre dagene med mindre oplæg og indspark med besøg fra forskellige interessenter som bl.a. den danske ambassadør Merete Juhl, Human Rights Watch mv. Formålet er at efterlade stof til faglig refleksion og/eller dialog om etik, moral og journalistisk metode/research i alt fra at arbejde med kilder, hvis historier man ofte ikke kan efterprøve, samt det at arbejde i en region, hvor sensitive emner som køn, religion og frygt for autoriteter er i spil, eller bare noget så lavpraktisk som at arbejde med og være afhængig af en tolk.

Vi får selskab af fagfolk med indsigt i flygtningenes aktuelle og basale forhold og livssituationer.

Dag 5, rejsedag:
Afrejse 16.05 fra Beirut og ankomst i Kastrup Lufthavn 22.15. Vi rejser dermed mod samme destination som millioner af flygtninge er rejst til. For at følge den virkelighed, de nu møder og de procedurer, som de skal igennem, når de ankommer til ’Fort Europa’.

Dag 6, Danmark:
Vi starter hos Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter (NUC) og hører om strategiske arbejdsopgaver og prioriteringer. Vi møder også de operative kræfter og hører, hvordan udlændinge registreres og evt. sendes ud af landet, hvis de ikke har opholdstilladelse.
Vi besøger Udrejsecenter Sjælsmark, hvor Kriminalforsorgen fortæller om centeret og viser rundt.
Bagefter besøger vi Asylcenter Sandholm, hvor Dansk Røde Kors fortæller om stedet og forholdene og giver et samlet billede af de menneskeskæbner, som de møder. Bl.a. via en jurist og en psykolog, der på forskellig vis tilser, interviewer og rådgiver flygtningene.
Frokost spises i et af de to centre.

Dag 7, Danmark:
Vi besøger dem, der laver reglerne: Politikerne på Christiansborg.
Fredag møder vi også repræsentanter fra Flygtningenævnet, som fortæller om deres arbejde, og hvordan afgørelserne træffes. Vi ser også lokalerne, hvor skæbnerne bliver afgjort.
Frokost spises undervejs.

Om valg af Beirut, Libanon

Libanon og Tyrkiet er de lande, der har taget flest syriske flygtninge ind. I forvejen huser landet over en mio. palæstinensiske flygtninge, som er med til at give et stærkt perspektiv på det at være flygtning.

Vi indlogerer os på Hamra Urban Garden, som er et godt, hyggeligt og centralt hotel i hovedstaden Beirut – også kendt som Mellemøstens Paris – og vi vil herfra tage med mini-bus på dagsture til de respektive flygtningelejre rundt om i landet.

Frokost indtages i mere sparsomme omgivelser ved eller i lejrene, eftersom vi er ’på farten’, men om aftenen spiser vi sammen på Beiruts store udbud af lokale og charmerende restauranter.

Hvad dækker kursusprisen?
I kursets pris er inkluderet flyrejse mellem Kastrup og Beirut, fire overnatninger i Beirut, transport i Libanon, udgifter til fixere (lokale hjælpere i Libanon), transport frem og tilbage mellem København og sjællandske besøgsmål, frokost og snacks alle dage samt aftensmåltider de fire dage i Beirut.

Der er ikke inkluderet transport fra hjem til København eller hotel i København. Deltagerne og disses evt. arbejdsgivere skal selv sørge for forsikringer.

Visum er gratis og gives ved indrejse til Libanon. Man får tre måneder.

Kursusledere: Thea Pedersen og Stine Bolther
Varighed: 7 dage
Sted: Beirut, Libanon samt Københavns-området
Tidspunkt: 29. maj – 4. juni 2021
Pris: 23.000 kr. (+ moms)

Tilmeld dig kurset hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail. Er du ansat hos et PU-medlem, kan du også pr. mail bede om, at vi reserverer en plads til dig.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end to måneder før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end to måneder før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.