Find historien bag tallene – regneark for begyndere

Kurset har ME-stjerne. Det foregår 18.-19. marts 2024 i København.

Regnearksprogrammet er et værktøj, som alle journalister kan bruge til at finde historier med.

Første skridt er at blive klar over, hvad et regnearksprogram egentlig er, og hvad man kan med det. Får man taget det skridt, er vejen banet for nye ideer og nye typer historer. Bare det at vide, hvad man kan med et regnearksprogram, kan sætte gang i ide-udviklingen.

Hvis du ikke vil nøjes med at skrive om anekdoter, slipper du ikke for tal og data. Skal kilder sende dig data, vil de som regel gøre det i et regneark. Mange gode historier viser sig kun for den, der kan håndtere tallene.

Man kan regne i et regneark, men journalister kan også bruge et regneark til meget andet. For eksempel kan man ofte finde gode cases blot ved at sortere og filtrere – uden en eneste beregning. Og det er meget lettere, end du sikkert tror.

På kurset lærer du at lave enkle beregninger, at sortere og filtrere, men du lærer også at importere, kombinere, rense og strukturere data i et regneark. Og så er der pludselig masser af muligheder for at finde helt nye historier og skarpe vinkler.

Tænk fx på de coronatidens hjælpepakker til virksomheder. Fik man aktindsigt i data, kom de i regneark – store regneark – og et for hver hjælpepakke. Ville man kombinere flere typer støtte og måske finde de største modtagere inden for en branche eller landsdel, var et regnearksprogram helt nødvendigt.

Skrækken for tal afholder mange fra at gå i gang. Mange har søgt mod journalistikken, fordi den ikke har med tal at gøre. Fra mange års undervisning kender vi også journalisters problemer med selv simpel procentregning. For nogle ord-mennesker er det ligefrem lidt angstprovokerende at skulle beskæftige sig med tal. Men vi sørger for, at alle får en succesoplevelse ud af det.

Kurset er et grundkursus, hvor vi starter stille og roligt. Deltagerne behøver slet ikke at have haft et regneark åbent før kurset.

På kursets to dage lærer du nok til, at du kan komme i gang med det samme. Hvis du på et senere tidspunkt vil arbejde mere med data, grafikker, kort eller andre visualiseringer, er kendskab til regnearket den bedste bagage. Også for dig, der måske en dag vil lære at programmere, vil det, du har lært her, være virkelig nyttigt.

Vi lærer dig – helt fra grunden – hvad enhver journalist (uanset stofområde) bør kunne:

  • At forstå hvad data er – især i en journalistisk kontekst
  • At håndtere data i et regneark
  • At lave enkle beregninger ved hjælp af formler
  • At sortere og filtrere, så vi kan finde nålen i høstakken og fokusere på ekstremerne, hvor der kan være gode historier
  • At bruge pivottabeller, så vi hurtigt kan tjekke vinkler i selv meget store datasæt.
  • At importere og rense data, vi henter på nettet eller i pdf-filer.

Vi arbejder med data, der har været brugt i journalistik, og vi tænker først og fremmest på at finde de gode historier i tallene.

Kurset indeholder oplæg og mange øvelser, som vi løbende samler op på, så ingen falder af undervejs.

Forudsætninger: Ingen – kurset er for begyndere. Også den, der allerede har snuset lidt til regneark, vil få meget med hjem. Du skal medbringe din egen computer på kurset, og der skal være installeret et regnearksprogram på den. Der findes gode gratis programmer, vi kan henvise til, hvis du ikke har det mest brugte, Microsofts Excel.

(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og morgenmad, frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.)

Kursusleder er Tommy Kaas, der selv har brugt regneark i over 25 år, og som har undervist i journalistisk brug af regneark næsten lige så længe.

Kursusleder: Tommy Kaas
Varighed: 2 dage
Sted: Pilestræde, København K.
Tidspunkt: 18.-19. marts 2024
Pris: 6490 kr. Der tillægges ikke moms.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og morgenmad, frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse fra 13. nov. 2023

 

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Dette kursus kan også leveres som internt kursus. Vi har stor erfaring i at skræddersy et helt specielt kursus eller forløb til din arbejdsplads. Tag kontakt på kursus@kaasogmulvad.dk

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik” 7. og 8. februar 2024, hvor Gert er kursusleder.