Datajournalistik i praksis: Californien marts ’19

Kurset strækker sig over 3. – 11. marts 2019.

Kom med til Californien og tag skridtet ind i datajournalistikkens verden.

Vi kombinerer to dages praktisk hands on-undervisning i grundlæggende datajournalistik med besøg på amerikanske medier samt deltagelse i den suverænt største konference for datajournalistik. NICAR-konferencen finder denne gang sted på den amerikanske vestkyst, i Newport Beach, Californien.

Der er meget hype om datajournalistik. Men skåret ind til benet handler det om, hvordan man med computerprogrammer kan analysere tal og data og finde og fortælle historier, man ellers aldrig ville have fundet frem til. Eller bare overskuet at gå i gang med at lede efter.

Dette kursus giver dig en vej ind i datajournalistikken, og kursuslederne er dine guides gennem de ni kursusdage, hvor vi på jordnær og konkret vis giver dig en forståelse af:

 • hvad datajournalistik er
 • hvordan du kommer i gang
 • og hvad du og dit medie kan få ud af det

Datajournalistik kan bruges til  journalistik på alle typer medier: små og store, lokale og nationale, print, elektroniske eller digitale. Du vil se eksempler på store projekter, der har taget lang tid, men man kan også sagtens lave datahistorier fra dag til dag.

Kurset giver dig en hands on-introduktion til datajournalistik. Foto: Amber Garrett – www.ambergarrett.com

 

Kurset består af tre elementer, men det hele foregår i Newport Beach, syd for Los Angeles, som vi flyver til fra Kastrup.

 • Mandag – første hele dag i USA – henter vi inspiration og får konkrete eksempler. Vi besøger to medier i området og hører om, hvordan journalisterne arbejder med datajournalistik på en dag-til-dag basis. Vi skal både høre om dagbladsjournalistik på The Orange County Register og tv-journalistik fra NBCs lokale afdeling. I modsætning til i Danmark har datajournalistik i USA længe har været en integreret del af den journalistiske værktøjskasse.
 • Tirsdag og onsdag består af hands on-undervisning, og her fører vi dig ajour med teknikker og terminologi, så du får et så godt og brugbart udbytte af konferencen som muligt. Du vil få koncepterne i datajournalistikken på plads. Du vil efter de to dage vide, hvad der helt konkret tales om, og du vil have nået at prøve en del af det selv i praksis. Vi vil samtidig guide dig gennem programmet og sørge for, at du kan plukke de bedste ting ud. Der er så mange ting at vælge mellem, at det kan være uoverskueligt, hvis man på egen hånd skal vælge. Hvad enten du er blank på området eller mere erfaren med lyst til at lære nye værktøjer at kende, er der masser at hente – ikke mindst inspiration og ideer til mange nye historier. Ledende medarbejdere fra IRE vil fortælle om, hvordan danske journalister kan hente informationer til danske historier fra amerikanske databaser – herunder information, som myndighederne herhjemme ikke stiller til rådighed.
 • Torsdag, fredag, lørdag og søndag formiddag deltager du i Nicar-konferencen.

Som regel tiltrækker Nicar-konferencen over 1000 deltagere. Foto: Amber Garrett – www.ambergarrett.com

 

Vigtig og spændende konference

NICAR-konferencen for datajournalistik har samlet minimum 1000 deltagere fra alle hjørner af verden i hvert af de seneste fem år. Konferencen er verdens vigtigste årlige konference inden for datajournalistik.

Fra torsdag morgen til søndag middag er der konstant en mængde arrangementer, deltagerne kan vælge mellem. Der er også hands on-undervisning, hvor man selv har fingrene på tasterne og kan lære et nyt værktøj eller metode at kende i løbet af en time eller to. Ved at deltage bliver kursisterne del af et fællesskab, hvor det normale er, at man deler informationer og hjælper hinanden. Denne reportage fra 2014-konferencen giver et godt indtryk af stemningen.

Vi har arrangeret lignende ture før, og deltagerne melder altid om stort udbytte. Læs, hvad deltagerne sagde i 2014, da vi var i New York og Baltimore. Her har vi samlet indtryk fra turen til San Fransisco og Denver i 2016, og fra New Orleans i 2016.

Afgang og ankomst

Vi rejser fra Danmark søndag 3. marts klokken 10.05 med British Airways og lander i Los Angeles 16.05. Vi flyver hjem igen søndag den 10. marts klokken 18.50 og lander i Kastrup mandag den 11. marts klokken 17.15. Konferencen finder sted 7.– 10. marts 2019. Vi kan arrangere tilslutning fra Billund som alternativ til Kastrup.

Vi ved, at det bliver et populært kursus, og at der bliver rift om pladserne. Vil du sikre dig en plads, er du velkommen til at give os besked, så snart du er sikker på, at du vil med.

Helt konkret får du:

 • Selve kurset.
 • Besøg på medier omkring Los Angeles.
 • To dages undervisning i grundlæggende datajournalistik.
 • Dernæst deltager du i 3,5 dages konference – hvor der er en overflod af tilbud at vælge mellem.
 • Amerikanske gæstelærere – bl.a. om hvordan amerikanske web-kilder kan give danske journalister solo-historier.
 • Et års medlemskab af IRE – og adgang til et globalt netværk af kolleger, du fremover kan trække på.

Læs IRE’s omtale af NICAR 2018. Så har du en ide om, hvad der venter dig. Og her er en kort foromtale af konferencen i 2019.

Forudsætninger: Der er ingen krav til forkundskaber. Undervisningen vil være indrettet derefter. Du skal blot være nysgerrig. Konferencen foregår på engelsk.

Kursusleder: Tommy Kaasog Nils Mulvad.
Varighed: 9 dage
Tidspunkt: 3. – 11. marts 2019

Sted: Newport Beach Marriott Hotel, 900 Newport Center Drive
Newport Beach, California 92660. Se på kort.

Pris: 34.000 kr. (Der tillægges ikke moms)

Prisen omfatter: Flytransport mellem København og USA, transport og hotel i USA, deltagelse i konferencen, et års medlemskab af IRE, kursusdelen, undervisningsmaterialer og enkelte måltider i løbet af kurset. Som hovedregel er din forplejning for egen regning. Prisen tillægges ikke moms.

Evt. ekstraudgifter: Du skal have en computer med, hvor der skal være installeret et regnearksprogram. Transport i Danmark til og fra Kastrup (eller Billund) er ikke med i prisen. Morgenmad på hotellet er ikke inkluderet – men det er som regel også meget billigere og sjovere at gå uden for hotellet og spise morgenmad.

Hvis du ønsker det, kan vi hjælpe med tilslutningsfly. En evt. mer-udgift bliver lagt oven i kursusprisen og faktureret samlet. Det samme gælder, hvis du ønsker at forlænge din rejse i USA før eller efter kurset.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse.

 

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

De to fotos fra sidste års konference i Chicago er taget af  Amber Garrett.

Foto af skyline i Los Angeles af Joshua Goodman fra Flickr.