Nyhedsbrev 8. januar 2016

2016 bliver et meget spændende år for branchen og for os som virksomhed. Vi fortsætter med dataindsamling, analyser og interaktive præsentationer. Vi laver flere arbejdspladskurser end nogensinde. Og vi glæder os voldsomt til at skulle have to hold kursister med til USA. Der er ledige pladser på både turen til San Francisco og Denver i marts – og på turen til New Orleans i Juni.

Sidste frist for tilmelding til de 10 dage i San Francisco og Denver er 18. januar.

Er du interesseret i at høre mere om turene, så tag fat i os.

Og spørg endelig, hvis du er i tvivl om noget som helst vedr. efteruddannelse. Fagbladet Journalisten beskrev i går, hvordan usikkerhed om efteruddannelses-omlægningen har fået færre til at tage på efteruddannelse. Vi kan også mærke tendensen, men hvis vi kan gøre noget for at lette processen, så fortæl os det endelig. Så ændrer vi egne procedurer eller bringer det videre i systemet.

Slettede politiker-tweets kan igen læses
Tjenesten Politwoops, der gemmer de tweets, som politikere og andre helst så slettet, er online igen. Twitter fik lukket Politwoops, men nu har Open State Access sammen med Twitter fundet en løsning. Der bliver gemt slettede politiker-tweets fra 25 lande (herunder Danmark) samt fra politikere i EU Parlamentet. De danske ligger her.

Her er et lille trick, der er mere nødvendigt at kunne end nogensinde.

Baglæns billedsøgning
I de seneste måneder er vi igen og igen stødt på opdateringer og blogindlæg, som bruger billeder, der påstås at forestille ét, men forestiller noget andet. Nogle eksempler bruger vi i vores undervisning, men der er mange, og de er slemme.

I denne uge bragte Naser Khader fx en facebook-opdatering med et billede af en syrisk dreng – som i virkeligheden var en retarderet afghansk pige.

Naser Khader troede måske selv, at billedet var fra Syrien. Vi har set andre sider, der påstår, at samme foto er fra fx Gaza og Nordkorea. Efterfølgende slettede Naser Khader sit indlæg. Men havde han brugt fx Google eller TinEye, kunne han let have tjekket, hvor billedet var blevet brugt før. Huskeseddel om basal fotoresearch.

Her er en stribe eksempler fra BBC på misvisende brug af billeder.

Udvidelse til bred baglæns billedsøgning
At ”søge baglæns” på billeder er meget let i en alm. desktop browser.

Der er genveje, der gør det lettere. I Chrome kan man via et højreklik søge på et billede i Google. Vil man søge bredere i ét hug, kan man installere Chrome-udvidelsen RevEye. Med den installeret kan man i ét højreklik søge i 5 søgemaskiners billedsøgning på en gang.

Baglæns billedsøgning på mobile enheder
Baglæns billedsøgning er knap så indlysende, når man bruger en telefon eller tablet. Her er et par tip:

Ligger billedet på nettet, er det nemmest, hvis du bruger Chrome-appen.  Åbn den og find det billede, du vil tjekke. Rør ved billedet, så det vises i en større udgave. Rør igen ved billedet og hold nede, til du får en menu frem. Vælg nu ”Søg efter billedet på Google” – og du får nu vist, hvor Google er stødt på billedet før.

Ligger billedet ikke på nettet, men på din egen mobile enhed, kan du i  stedet bruge dette site: https://www.labnol.org/internet/mobile-reverse-image-search/29014/ Åbn det i en browser. Klik på knappen ”Upload”, og du kan nu vælge at tage et foto, fotobibliotek, iCloud drive mv. Dit billede bliver uploadet, og svaret kommer via Googles normale resultatside.

Du kan også hente og bruge en app som “Reversee”. Eller du kan i din mobil-browser bede om at se desktopversionen af google. I Safari hedder kommandoen “Anmod om det fulde websted” og i Chrome “Vis computerversion. Derpå kan du gøre, som hvis du sad med en desktop-version af google.

Denne måde at søge baglæns på kan bruges til meget andet end at fact-tjekke fotos. Hvis du fx vil finde oplysninger om en person, er det ofte smart at lade Google søge på personens evt. profilbilleder fra sociale tjenester. Vi har en tendens til at bruge de samme fotos, så starter vi med et profil-billede fra fx twitter eller facebook, kan Google ofte finde flere tjenester frem til os ud fra billedet.

Husk, at du kan lære flere af den slags tricks, når vi til maj kører vores populære tre-dages kursus i Avanceret internetsøgning – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier.

Sådan bliver dårlig grafik bedre
Det er blevet let at lave grafikker, men det gør det bare endnu vigtigere, at indholdet er rigtigt, og at grafikken kommunikerer bedst muligt. Der er fejl i rigtigt mange grafikker, viser vores erfaring. Derfor underviser vi også for tiden i at lave bedre nyhedsgrafikker.

Her er to gode konkrete gennemgange – af grafikker, der ikke virker, som de skal – og med forslag til, hvordan de kunne være blevet bedre.

Verdensbankens datablog gennemgår en grafik fra The New Yorker – og kommer med enkle forslag til forbedringer.

Quartz har lavet en fin opsamling: The most misleading charts of 2015, fixed

 

Det bedste fra 2015
Her er en række opsamlinger af grafik, visualiseringer og gode historier fra 2015

2015: The Year in Visual Stories and Graphics (New York Times)

A Year in Graphics (Washington Post)

10 Best Data Visualization Projects of 2015 (Flowing Data)

Our 47 Weirdest Charts From 2015 (FiveThirtyEight)

Investigative Reporting in 2015: GIJN’s Top 12 Stories (GIJN)

The best of the Long Read in 2015 (Guardian)

Slut med at klikke – nu skal der scrolles
ComputerWorld bringer en glimrende artikel, der spår om, hvad vi vil se i det kommende år inden for datajournalistikken. Hovedpointen: Det er snart slut med at klikke sig vej gennem komplicerede interaktive grafikker. Flere og flere interaktive præsentationer vil udelukkende fungere ved, at man scroller igennem dem. I artiklen er der link til flere gode eksempler. Fx The Dawn Wall fra New York Times med imponerende 3D-effekter. I Kaas & Mulvad har vi i øvrigt allerede taget udviklingen til os og nedtoner klik til fordel for mere scroll i igangværende projekter.

Data om jordforurening til download
Tidligere har det været nemt at få data om jordforurening, men efter at de skal hentes på Danmarks Miljøportal er det nærmest umuligt. Åbenhedstinget har derfor kørt en aktindsigtssag for at få adgang til data, herunder også de grunde, der er registreret som forurenede, men stadig uafklarede. Nu har Åbenhedstinget fået alle data – og lagt dem ud her til frit download.

Lær at grave med de bedste undersøgende journalister
Tre af de fem nominerede til årets Cavlingpris er undersøgende projekter, og der er masser af god undersøgende journalistik. På kurset ”Lær at grave – og holde fast”, som ledes af dobbelt Cavling-modtager Morten Pihl, Jyllands-Posten, kan du lære om arbejdsmetoderne og om en systematisk tilgang til arbejdet. At lave god undersøgende journalistik er nemlig noget, man kan lære. En af årets nominerede, Astrid Fischer, DR, er blandt gæstelærerne. Det samme er Hans Drachmann, Politiken. Se mere om kurset.

Vil du lære noget nyt og have nogle sjove dage sammen med gode kolleger, så er der mange muligheder. Se listen med vores øvrige forårskurser:

Skoler – nye data, nye øjne og nye vinkler

Hvordan dækker du skoleområdet bedst – de rigtige kilder og nye data. Eksempler og praktiske muligheder.
Aarhus – 29. feb.-2. marts

Grav hurtigt og grundigt i den daglige journalistik

Kurset handler om, hvordan vi gør vores arbejde godt, selv om vi har travlt. Masser af praktiske tricks.
Aarhus – 3.-5. marts

Interview med Kurt Strand: Spørgeteknik, struktur og nærvær

Deltagerne havde masser af roser efter Kurt Strands interviewkursus sidste år. Vi gentager successen.
København – 14.-16. marts

De oversete dramaer på arbejdsmarkedet

Dette kursus fokuserer på at komme tæt på dem, det i virkeligheden handler om. Kursusledere: Klaus Buster Jensen og Anders Svendsen.
København – 4.-6. april

Beskyt dine kilder ved at sikre dig selv – IT-sikkerhed i praksis

IT-sikkerhed er en 24-timers bevidsthed. Kursusleder Anders Kjærulff og underviser Freja Wedenborg bringer dig up to date.
København – 4.-6. april

Undgå fadæsen – fairness i praksis

Alle Børsens journalister gennemgår for tiden et kursus som dette. Det indeholder ting, alle bør vide.
København – 11. april

Fra ide til færdig bog

Hvis dit nytårsforsæt handler om at få skrevet den bog, du så længe har drømt om, er dette kurset for dig.
København – 18.-20. april

Redaktørens overlevelsesguide

Hvordan forebygger man som leder, og hvad gør man, når en medarbejder pludselig angribes for en historie?
København – 9. maj

Interaktive kort og grafikker – hurtigt, enkelt, gratis

Tre gratis værktøjer – lær at bruge dem og tilføj dynamik og interaktivitet til websitet.
København – 10.-11. maj

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere

Regneark er en fantastisk genvej til at finde solo-historier. Bliv skarp på to dage.
København – 26.-28. maj

Gadgets i journalistikkens tjeneste

Droner, robotter, apps, programmer og dimser. Vi prøver det hele i praksis.
København – 6.-7. juni

Du er meget velkommen til at dele nyhedsbrevet eller de enkelte elementer med andre. Vil man have sit eget nyhedsbrev, kan man skrive sig på her:

https://www.kaasogmulvad.dk/tilmeld-nyhedsbrev/