Nyhedsbrev 30. august 2016

Gode nyheder: Efteruddannelsen har generelt været plaget af aflyste kurser, men vi kan nu melde positivt ud om de første seks efterårskurser. En anden god nyhed er, at der igen vil blive trykt et katalog over alle efteruddannelsestilbud, uanset hvilke udbydere der står bag. Nogle vil måske se et trykt katalog som et digitalt tilbageskridt, men det er tydeligt, at det trykte katalog har været stærkt savnet. Mediernes Efteruddannelses kataloge sendes ud med fagbladet Journalisten 8. november.

 

Startgaranti på første seks kurser i efteråret
På mandag sender Kaas & Mulvad 16 kursister til London på fem dages inspiration. Kurset har længe været fyldt med flere på venteliste. På de fem næste kurser er der stadig pladser. Der er dog allerede så mange tilmeldte, at vi garanterer, at de alle fem bliver gennemført. De begynder alle fem inden for de næste to måneder. Du kan finde kurserne her:

https://mediernesefteruddannelse.dk/?s=&pr=kaas-og-mulvad

 

Algoritme lagde fupnyhed på Facebook
Det har sine ulemper at overlade arbejdet til robotter og algoritmer, fortæller Washington Post. Kun tre dage efter, at Facebook annoncerede, at tjenestens ”Trending topics” ikke længere ville blive skrevet af mennesker, ryger der nu falske nyheder ind. Navnet, der rykkede mest, var på et tidspunkt Megyn Kelly, der har været aktiv i en kontrovers på Fox News. Overskriften, som Facebooks robotter havde  valgt at fremhæve, påstod, at hun var blevet fyret og kaldte hende en ”forræder”.

 

Tag med til Data Skup
Hurtig inspiration og chancer for at møde gode skandinaviske kolleger kan du få på den norske endags-konference DataSkup, der holdes 8. oktober. Du vil kunne høre om nye historier, og hovedparten af sessionerne går ud på, at man – hands-on – lærer et nyt værktøj. Nils Mulvad træner i at rense tekster med Open Refine.
http://www.skup.no/nyheter/data-skup-8-oktober/

 

Nordisk datakonference i Odense
Vil du ikke rejse så langt efter en konference, er der en ny chance på den anden side af nytår, når NODA-konferencen 27.-28. januar for første gang holdes i Danmark. De foregående år har den været rundt i Sverige, Norge og Finland. Konferencen finder sted i Odense, og der er allerede etableret et website, hvor du kan læse mere og melde dig til. Både Nils Mulvad og Tommy Kaas deltager og underviser.
http://noda2017.dk/

 

Gode bøger om datavisualisering – 16 anbefalinger
Datavisualisering får man kun erfaring med ved at prøve selv, men der er utrolig megen viden, mange erfaringer og god inspiration at hente i bøger – ja, rigtige trykte bøger! Her er en liste over 16 gode bøger om emnet. Vi har flere af dem, men slet ikke alle. Hver af dem beskrives grundigt, så det er let at se, hvad man skal sætte på ønskelisten næste gang.
http://www.visualcinnamon.com/resources/learning-data-visualization/books

 

Wall Street fusionerer grafikken
The Wall Street Journal har for nylig slået alle grafikere – print eller online – sammen i én afdeling. Hvorfor de gjorde det – og hvordan det gik – er forklaret i historien, du finder i linket nedenfor. Har du lyst til at komme inden for på avisen i New York, bliver der en chance næste forår. Vores ni dages forårs-kursus vil i 2017 inkludere tre dage i New York City, hvor vi udover Wall Street Journal også besøger New York Times og en række andre spændende steder. Turen afsluttes med deltagelse i Nicar-konferencen, der næste år foregår i Jacksonville, Florida. Kurset slås op senere på efteråret.
https://source.opennews.org/en-US/articles/wsj-graphics-team/

 

De flotteste 360 graders dronefotografier
To tendenser smelter sammen – droner og 360 graders fotografi. Dronefotografi-sitet SkyPixel kårede fornylig gennem en konkurrence de bedste 360 graders panoramabilleder taget ved hjælp af droner.
http://time.com/best-drone-photography-2016-panorama/

At brug af droner har en plads i nyhedsdækningen, er der daglige eksempler på. Se fx brugen af dronebilleder fra jordskælvsramte byer i Italien.

 

95 værktøjer for undersøgende journalister
95 værktøjer for undersøgende journalister. Det lyder af noget, og der er bestemt mange interessante ting imellem. Listen er lavet af Journalism Tools som har et glimrende website med – naturligvis – masser af smarte ting, man bør prøve af ved lejlighed. Og jo, der er 95 værktøjer, selv om url’en siger noget andet…
https://medium.com/@Journalism2ls/75-tools-for-investigative-journalists-7df8b151db35#.5gbjcckx8

 

Sådan undgår du at blive snydt på Facebook
Lige efter OL, hvor håndboldherrerne vandt guld, var der livlig aktivitet på en række sider, der angiveligt tilhørte Mikkel Hansen, Nicklas Landin etc. Siderne lagde billeder ud og anglede helt vildt efter klik. TV2 giver i en artikel et bud på en forklaring og kommer med gode råd om, hvornår man skal være mistænksom. Der er nemlig fællestræk for de falske sider.

 

Tjek selv – Facebook-fup eller fakta?
Der findes også sites, der tilbyder at tjekke Facebook-sider. Vi linker til en af slagsen herunder. Den virker dog ikke på håndboldsiderne, men de tjekker fx, hvornår siden er oprettet, hvor mange opslag der er, om stavning og tegnsætning er korrekt etc.
http://www.incover.dk/shop/facebook

 

Løbende nyt om lange historier
I takt med at skærmene bliver mindre, bliver artiklerne længere. Måske ikke helt generelt, men mange medier eksperimenterer med longreads – de lange fortællende historier. Vil du have input til gode artikler af denne type, er vi faldet over et godt nyhedsbrev. Du kan skrive dig op til det på http://www.longreads.com.

Vil du selv fortælle lange historier, der fungerer på mobil og tablet, så tag på vores kursus med to erfarne og dygtige journalister, Christian Loiborg og Katrine Villarreal Villumsen.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/skriv-langt-mobiltelefonen/

 

Ud over dette kursus har vi mange efteruddannelseskurser på vej i efteråret. Emnerne spænder vidt. Prøv at se, om der ikke er noget for dig – eller din kollega:

Snapchat for journalister (1 dag, Kbh.)
Vil du inddrage og engagere de yngste, er en god start at lære Snapchat at kende. På kurset lærer Katrine Villarreal Villumsen dig at bruge Snapchat journalistisk.

 

Lær de journalistiske tricks for at få oplysninger ud i retssager (2 dage, Kbh.)
Kend dine rettigheder som retsreporter. Kurset er en udvidelse af vores populæreste kursus fra sidste sæson.

 

Genstart – som web-journalist (2 gange 5 dage, Middelfart og Kbh.)
Kurset er målrettet gruppen, der gerne vil føres up to date under rolige forhold. Her bliver du ført ind i brugen af digitale og sociale medier.

 

Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier (3 dage, Aarhus)
Lær at researche hurtigt og effektivt. Lær nye metoder som kan hjælpe dig hver eneste dag fremover.

 

Journalistik vi kan leve af (2 gange 2 dage, Kbh.)
De gamle forretningsmodeller skranter. Heldigvis er der masser af nye, spændende ideer, der kan sikre medier og journalistik. Det er i fokus på dette nye kursus.

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere (2 dage, Kbh.)
Vores yndlings-program! Regnearket er en fantastisk genvej til at finde solo-historier. Bliv skarp på to dage.

 

Sæt dagsordenen med sociale medier (2 dage, Kbh)
To af de bedste inden for journalistisk brug af sociale medier, Nadia Nikolajeva og Katrine Villarreal Villumsen, deler ud af metoder og tricks.

 

Fra ide til færdig bog (3 dage København)
Har du en drøm om at lave en bog – biografi, dokumentar eller noget helt tredje – får du her en masse konkret viden, der kan hjælpe dig videre. Deltagerne på vores første kursus var begejstrede.

 

Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik (3 dage, Aarhus)
Kurset for journalister, der dækker kommuner/kommunalpolitik, og som gerne vil videre end pligtstoffet.

 

Vind kampen om læsernes opmærksomhed: Skriv bedre rubrikker (1 dag, Kbh.)
Den gode og effektive rubrik giver masser af læsere, mens den dårlige rubrik får læserne til at vælge fra. Så enkelt er det. Kurset er snart fyldt op, men der er stadig ledige pladser!

 

Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder (2 dage, Aarhus)
Du lærer, hvordan du kommer så langt som muligt med aktindsigt. Men også, hvad du kan gøre, når juraen ikke slår til.

 

Find data – og find historier med Microsoft Access (3 dage, Kbh.)
På dette kursus viser vi, hvor de mange nye offentlige data er, hvordan du enkelt får fat i dem og anvender dem. Kurset er også et begynderkursus i Microsoft Access.

 

Hele kursusoversigten: https://www.kaasogmulvad.dk/kurser/