Nyhedsbrev 3. oktober 2016

 

15 kurser har Pressens Uddannelsesfond givet tilsagn til, at vi slår op i foråret. De 10 er helt nyudviklede. Kurserne bliver offentliggjort inden længe, men vi kan afsløre, at der er en stribe spændende rejsekurser blandt. Destinationerne omfatter Paris, Bruxelles, Berlin, Hamburg, New York og Florida. Vil du hellere rejse på egen hånd, tilbyder vi bl.a. et helt nyt kursus i rejsesikkerhed for journalister og fotografer.

Mere om det senere. I nyhedsbrevet har vi denne gang taget en stribe meget konkrete tips med. Vi håber, I får gavn af dem.

 

5 Tips om Twitter – for journalister
Når vi underviser, ser vi, at mange journalister er på Twitter. Men de fleste bruger ikke Twitter særligt aktivt. Og de kender ikke de mange små hjælpeværktøjer, der kan gøre en stor forskel. Vi har samlet fem gode tips om Twitter, som enhver journalist har gavn af at kende.

https://www.kaasogmulvad.dk/2016/09/5-twitter-tips-til-journalister/

På sitet twitterjournalister.dk kan du se en liste over 4812 journalister, der er på Twitter. Men vær forberedt på, at mange ikke er særligt aktive.

 

 

Personnumre på nettet – de flyder stadig
På vores kurser i avanceret internetresearch prøver vi ofte at finde myndigheder, der på trods af reglerne offentliggør enkeltpersoners cpr-numre.

Med lidt instruktion lykkes det altid. Prøv selv. Du kan hente hjælp i dette blogindlæg fra 2013. Indlægget fik Datatilsynet til at skride ind og rydde op, men nu er problemet der igen. På to minutter kan man lige nu finde cpr-numre ulovligt offentliggjort af fx flere myndigheder, et konsulentfirma og et advokatkontor.

https://www.kaasogmulvad.dk/2013/08/cpr-sjusk/

 

Så meget ved Facebook om dig
ProPublica, den amerikanske nonprofit nyhedsorganisation, lancerede i sidste uge et nyt lille værktøj, der hurtigt og overskueligt viser, hvad Facebook egentlig mener at vide om dig – fx på basis af sider, du har liket, grupper, du er medlem af etc. Værktøjet hentes som en udvidelse til Chrome-browseren. Du får samtidig en mulighed for at rydde op.

Læs forklaring og hent udvidelsen her: https://www.propublica.org/article/breaking-the-black-box-what-facebook-knows-about-you

 

Find viralt indhold via dit netværk
Nuzzel er en gratis app, og du kan linke den med din Twitter og Facebook-konti. Nuzzel viser dig, hvilke artikler der deles meget i dit netværk. Du kan selv bestemme, hvornår du vil adviseres. Skal der fx være tre, fem eller syv i dit netværk, der deler, før du vil have besked. Du vælger jo selv dit netværk, og derfor vil mange delinger i dit netværk betyde, at indholdet også kan være noget for dig. Findes både til Iphone og Android.

http://www.nuzzel.com

 

Tilbageskridt på dk-hostmaster – igen
I sidste uge ændrede dk-hostmaster sit website, og endnu engang betød det tilbageskridt for os, der bruger sitet i journalistisk research. Foråret 2015 fjernede dk-hostmaster mulighederne for at søge på navne. Indtil da havde man i søgefelterne fx kunnet søge på Socialdemokratiet eller endog ”socialdemokra*” – og få vist, hvilke domæner både socialdemokraterne, socialdemokratiet etc. havde købt. Alt det blev fjernet. Og her i sidste uge kunne man heller ikke længere søge på bruger-id for at se, hvilke domæner den pågældende bruger har købt. Det lyder dog på svarene fra dk-hostmaster som om, at det var en fejl, at det ikke virkede. Men ser man på listen af domæner under et konkret bruger-id, er de ikke længere aktive hyperlinks, og det er derfor noget mere besværligt og tidskrævende at tjekke en liste af domæner – fx for hvornår de er oprettet.

http://www.dk-hostmaster.dk

 

Få databasen til at vise alt
Der ligger mange søgbare databaser på nettet. Nogle gange har vi brug for at trække alt fra en database ud på én gang, så vi kan kopiere det komplette indhold og måske arbejde videre med det i et regneark. Men hvordan gør man?

Et eksempel kunne være databasen på denne side:

http://www.byggaranti.dk/find-haandvaerker-med-byg-garanti/

eller på denne side:

http://vl.dk/om-grupperne/gruppeoversigt/

Prøv dette: Det nemmeste er blot at klikke i søgefeltet og forsøge at trykke ”enter” eller ”retur”-knappen på tastaturet. Det virker i tilfældet med vl-gruppe-databasen. Man kan også prøve at skrive en stjerne (tasten lige ved siden af ”enter”) og så trykke retur.

Man kan prøve at skrive et procenttegn – eller to procenttegn – %% – og trykke retur. I tilfældet med databasen fra Byg Garanti virker det bedst med et enkelt procenttegn. Så kommer alt indhold fra databasen op på skærmen.

 

Visualiserer data i hånden
Mona Chalabis Instagram feed er interessant for os, der er interesserede i datavisualiseringer.

Hun tegner og visualiserer sine data i hånden, men hun er ikke hvilken som helst håndtegner. Mona Chalabi er data editor på Guardian US. Hun har også arbejdet på FiveThirtyEight og The Guardian i Storbritannien.

Hendes dataskitser handler ofte om kropsfunktioner eller sex, men hun tager også emner op som slik, Brexit og meget andet. Hun er værd at følge.

https://www.instagram.com/mona_chalabi/

 

Nyt fra Nepal: Tips om samarbejdsværktøjer, sikker e-mail, Open Refine og Import.io
På den anden undersøgende journalistiske konference i Asien for en uge siden holdt Nils Mulvad en stribe oplæg. Bl.a. om scraper-værktøjet import.io. I en session om Open Refine anbefalede han at anvende den seneste beta-version af Open Refine i stedet for den oprindelige Google Refine.

Se opdateret huskeseddel om Open Refine – og huskeseddel om import.io.

Sammen med ICIJ’s dataansvarlige Mar Cabra gennemgik Nils Mulvad metoder og værktøjer til journalistisk samarbejde. En af Mar Cabras anbefalinger er mailagenten Mailvelope, der kan køre som extension til både Firefox og Chrome og give PGP-beskyttelse til mail i for eksempel Gmail. En meget enkel løsning.

Se også handout om brug af Googles samarbejdsværktøjer.

 

Huh! For Island
Denne skulle nok have været med i et tidligere nyhedsbrev, men den er stadig sjov. En ultra-simpel feature, der hurtigt kunne sættes op. Og den er blevet delt og brugt over 4 millioner gange. Imponerende. Huh!

http://interaktiv.morgenpost.de/huh/

 

Om kort tid  afslører Pressens Uddannelsesfond kurser for foråret 2017. Men der er længe til forårets komme. Vil du i mellemtiden lære noget nyt og interessant, som kan bringe dig videre, så meld dig til et af vore efterårs-kurser:

 

Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier (3 dage, Aarhus)
Lær at researche hurtigt og effektivt. Lær nye metoder som kan hjælpe dig hver eneste dag fremover.

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere (2 dage, Kbh.)
Er du ikke helt sikker på, hvordan du skal bruge et regneark, så tag dette korte kursus. Regnearket er en fantastisk genvej til at finde solo-historier.

 

Sæt dagsordenen med sociale medier (2 dage, Kbh)
To af de bedste inden for journalistisk brug af sociale medier, Nadia Nikolajeva og Katrine Villarreal Villumsen, deler ud af metoder og tricks.

 

Fra ide til færdig bog (3 dage København)
Har du nogensinde overvejet at lave en bog – biografi, dokumentar eller noget helt tredje – får du her en masse konkret viden, der kan hjælpe dig videre. Deltagerne på vores første kursus var begejstrede.

 

Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik (3 dage, Aarhus)
Kurset for journalister, der dækker kommuner/kommunalpolitik, og som gerne vil videre end pligtstoffet.

 

Vind kampen om læsernes opmærksomhed: Skriv bedre rubrikker (1 dag, Kbh.)
Kurset i efteråret er udsolgt, men vi gentager det i foråret.

 

Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder (2 dage, Aarhus)
Du lærer, hvordan du kommer så langt som muligt med aktindsigt. Men også, hvad du kan gøre, når juraen ikke slår til.

 

Find data – og find historier med Microsoft Access (3 dage, Kbh.)
På dette kursus viser vi, hvor de mange nye offentlige data er, hvordan du enkelt får fat i dem og anvender dem. Kurset er også et begynderkursus i Microsoft Access.

 

Hele kursusoversigten: https://www.kaasogmulvad.dk/kurser/

Få nyhedsbrevet i din mail. Tilmeld dig.