Nyhedsbrev 26. februar 2015

Sådan geokoder du danske adresser

Vi har netop holdt to kurser med træning i CartoDB. Der er mange muligheder for at lave gode kort med det program. Men i gratisversionen er der kun inkluderet få geokodninger. Og vel kan man geokode i Google Fusion, men man kan ikke eksportere koordinater. Vi har derfor lavet denne oversigt over alternative muligheder for at få geokodet danske adresser:

http://t.co/nKPcPJLP7E

 

Datawrapper i gratis-udgave

Datawrapper har afskaffet gratisversionen, hvis du ønsker at have grafikken liggende på deres server.

Du kan i stedet downloade din grafik og uploade den til egen server eller dropbox, så er det stadig gratis. Hvis du vil gøre din downloadede grafikfil tilgængelig via Dropbox, skal du efter navnet på biblioteket huske at skrive “index.html”.

Nedenfor kan du se et link. Det er blot en test. Mappen ”indkomst”, der indeholder grafikken, er downloadet fra Datawrapper og placeret i Dropbox. I mappen ligger bl.a. filen index.html, og det er vigtigt, at web-adressen slutter med denne fil, hvis man ønsker at bruge Dropbox. Tak til @kasperhyllested for at fange den.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/6949801/indkomst/index.html

 

Billige eller næsten gratis programmer til en startpakke

Nils har lavet en oversigt over en startpakke for datajournalister, der ønsker at komme i gang med gratis eller meget billige programmer. Det er sket i forbindelse med en uges undervisning på det førende medie i Slovenien, Delo. Han har lagt oversigten over listen op på vores side:

https://www.kaasogmulvad.dk/en/2015/02/free-cheap-data-tools-newsroom/

 

Global Investigative Journalism Network bruger oversigten på deres ressourceside:

http://gijn.org/2015/02/25/drilling-down-a-quick-guide-to-free-and-inexpensive-data-tools/

 

Gratis data

Vi har opdateret listen over gratis data på vores hjemmeside. Det er en liste til de mange steder, hvor du kan finde gratis data. Finder du selv nogle, som du vil dele, eller kender du til datakilder, vi har overset, så send os et link. Listen er her:

https://www.kaasogmulvad.dk/gratis-data/

 

 Data til salg

Vi har trukket data ud i mange år fra forskellige myndighedssider. Og vi har struktureret dem. Vi sælger data, som kan bruges af medier og andre organisationer. Se den opdaterede liste:

https://www.kaasogmulvad.dk/data-til-salg/

 

 

Nu er der kamp om at få dataudtræk

Retten til dataudtræk var en af de få rigtig gode nyskabelser i offentlighedsloven, der trådte i kraft for godt et år siden. Men myndighederne forsøger at blokerer. Vi har oplevet det med Skat, der i et tilfælde har printet pdf-filer med tabeller og i et andet tilfælde hævder at det er for svært for dem at lave et udtræk. Nils kører nu de to sager som prøvesager i regi af Åbenhedstinget. Se dokumenterne i sagen:

http://www.aabenhedstinget.dk/nyside/skat_side/

 

Kort over afstemningsområder er nu frigivet

Vi og andre har i lang tid bearbejdet Geodatastyrelsen for at få frigivet kortdata, så vi kan lave kort over landets afstemningsområder. Noget, der kan være vigtigt og værdifuldt at have, når vi skal til at dække det kommende valg på forskellig vis. Vi har selv fået data for et stykke tid siden, men det er nu også lykkedes Open Knowledge Danmark at få kortdata udleveret. Læs mere om sagen via linket, hvor man også kan downloade kortdata i forskellige versioner.

http://dk.okfn.org/2015/02/05/kort-over-afstemningsomrader-frigives-efter-pres-fra-open-knowledge-danmark/

 

Drop ”Findmyfacebookid.com”

Vi og andre har tidligere anbefalet siden Findmyfacebookid.com, hvis man skulle finde en sides Facebook-id-nummer. Der er dukket en stærk mistanke op om, at siden er en kinesisk scam-side, der bruges til at indsamle facebook-id’s, og som derefter benyttes til indsamling af billeder. Stop med at bruge den. Brug fx i stedet:

http://www.seo-doctor.co.uk/seo-tools/find-my-facebook-page-id.html

 

God gennemgang af statistiske funktioner i Excel

Selv om der findes specielle programmer, der er skabt til statistiske analyser – fx R, SPSS etc. – så kan man også komme langt med det gængse regnearksprogram, Excel. Her er en glimrende gennemgang:

http://www.interhacktives.com/2015/02/17/use-statistical-functions-excel/

 

How They Did It: Storytelling Tools Newsroom Actually Use

Under den rubrik er der lavet to opsamlinger, der kan ses på Medium.com. Der er ikke megen forklaring, men der er link til de konkrete projekter, som medierne har anvendt værktøjerne til. Gå selv på opdagelse og se, om der er noget, der kan inspirere:

https://medium.com/@Journalism2ls/how-they-did-it-1b2a9baf666a

https://medium.com/@Journalism2ls/how-they-did-it-part-ii-3ae30eb6a651

 

Kan man kreditvurdere dig via navnet på vejen, hvor du bor?

New York Times har lavet en interessant historie – og søgemaskine – hvor man kan gå på opdagelse i, hvor udbredt forskellige vejnavne er rundt omkring i USA. De ser også på sammenkoblingen af vejnavne og husenes værdi. Den kobling er der helt sikkert også nogle, der bruger til en uformel kreditvurdering.

http://mobile.nytimes.com/2015/01/25/opinion/sunday/the-secrets-of-street-names-and-home-values.html

 

Forårets 3 øvrige kurser, hvor der stadig er ledige pladser, foregår alle i København:

 

For de avancerede: Lær ti seje tricks til regneark.
13. og 14. april 2015 i København: Har du brugt Excel på almindeligt niveau, så er her kurset til dig, der ikke bare vil være bedre, men som også har lyst til at lære en stribe smarte og praktiske tricks, som vi selv bruger i det daglige arbejde. Dette kursus har ikke tidligere været udbudt som almindelig efteruddannelse. Vi har dog undervist både danske, norske og svenske kolleger ved lukkede arrangementer

Læs om vores kursus og meld dig til her:

http://kortlink.dk/g7m5

 

Avanceret personsøgning på nettet, i databaser og sociale medier
20. og 21. april 2015 i København:. På dette nyudviklede to-dages kursus giver vi dig de vigtigste research-metoder og søgeteknikker til brug for personresearch på nettet. Vi skal både arbejde med målrettet research i nettets store søgemaskiner, i mere specifikke databaser og i de sociale medier.

Læs om vores kursus og meld dig til her:

http://kortlink.dk/g7m6

 

Moderne undersøgende journalistik – de bedste tricks og teknikker
27. til 29. april 2015. Tre dage  i København: Undersøgende journalistik er slet ikke det samme som for 10 eller 20 år siden. På kurset giver vi en opdateret introduktion til god, undersøgende journalistik af i dag – og i morgen. Vi fører din viden ajour, vi hører nye praktiske eksempler fra danske og udenlandske journalister, og vi giver dig en række nye redskaber i moderne undersøgende journalistik.

Læs om vores kursus og meld dig til her:

http://kortlink.dk/g7m7

 

Specialdesignede kurser på medierne
Vi underviser også i data-journalistik ude på medierne. For kort tid siden var Nils i Ljubljana i Slovenien for at træne datajournalisterne på delo.si. Vi er i gang med en større uddannelses-indsats med fire ugers efteruddannelse på den norske avis Dagens Næringsliv, der svarer til danske Børsen. Og vi har også for kort tid siden holdt et en-dags-kursus i brug af de nyeste søgemetoder på nettet og sociale medier for en specialredaktion i DR.
Hvis du er interesseret i at høre om mulighederne for et kursus på din egen arbejdsplads, så kontakt os: kurser@kaasogmulvad.dk