Nyhedsbrev 20. januar 2017

Ikke et ord om Donald Trump i årets første nyhedsbrev. Til gengæld finder du både tips og tricks i dagens udgave. Og unikt læsestof er der også masser af link til.

Husk, at vi gerne ser indholdet delt – dog gerne med kreditering til nyhedsbrevet.

 

Oplæg på onsdag: Sådan verificerer du SoMe-indhold og afslører falske nyheder

Er du i København på onsdag, kan du møde en virkelig ekspert i at skelne mellem sandt og falsk på de sociale medier. Kaas & Mulvad samarbejder med DONA om at præsentere britiske Alastair Reid, der leder organisationen First Draft News. Reids oplæg foregår hos Bolius, Jarmers Plads 2 i det centrale København kl. 17.00-19.00. Arrangementet er gratis for Dona-medlemmer. Andre må slippe 100 kr.

https://billetto.dk/da/events/dona-saadan-verificerer-du-someindhold-og-afsloerer-falske-nyheder

 

Få den fulde pakke til marts

Alastair Reid dukker op igen til marts, når vi holder kurset ”Sociale medier i Breaking News – hurtigt, etisk og troværdigt” 20. og 21. marts i København. Alastair Reid vil over to kursusdage med nye og aktuelle eksempler vise, hvordan man med troværdigheden og etikken i behold kan indddrage materiale fra sociale medier mv. i et tempo, så man både kan være med på breaking news og være med til at sætte dagsordenen.

https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/sociale-medier-breaking-news-hurtigt-etisk-trovaerdigt/

 

Oplev USA’s bedste digitale journalistik
Hvis du er hurtig, er der stadig en chance for at hoppe med på vores USA-tur om godt en måned. Hvis du virkelig vil mærke, hvor det rykker i USA, så tag med os ni dage til New York og Jacksonville i Florida. Først suger vi inspiration blandt nytænkende medier og organisationer på Manhattan. Senere møder vi USA’s bedste datajournalister og udviklere til den populære NICAR-konference. Læs mere via linket.

https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/122-digital-journalistik-2017-nyc-florida/

 

Åbenhedstinget ændret efter hacker-angreb

Før jul blev åbenheds-websitet www.aabenhedstinget.dk hacket. Det sker løbende for mange danske sites. Det er nemt at konstatere ved fx at lave en Google-søgning som denne: http://kortlink.dk/ph7g (Søger man efter fx Oakley og sunglasses på danske sites, dukker der mange sites op, hvor piratbutikker har smuglet reklamer og links ind).

Det var svært at få adgang og kontrol med aabenhedstinget.dk  igen og få det retableret. Det lykkedes dog, og sitet fik samtidig nyt design. Nu kører det igen: www.aabenhedstinget.dk

Læs også vores egne erfaringer om, da vi blev hacket af kineserne.

 

Nyt smart søgeværktøj til Facebook

Søgeværktøjet PeopleFindThor.dk er lavet af Øjvind Søgaard Andersen, der er producer på TV 2 Østjylland. PeopleFindThor.dk er en nem genvej til at bruge Facebooks Graph Search. Du søger kun i åbne brugerdata på Facebook, men du kan kombinere på måder, du ikke kan via det alm. søgevindue i Facebook. Med søgeværktøjet kan du fx nemt og hurtigt få vist en liste med dansktalende personer, der kommer fra Mosul og er i København nu.

Vi må selvfølgelig være kritiske over for, hvad vi finder. Det er ikke sikkert, at de alle har skrevet sandheden på Facebook.

Søgeværktøjet er ikke perfekt, men det er Facebook bestemt heller ikke. Vi synes, at PeopleFindThor.dk er en god hjælp til hurtig research i facebooks store datamængder.

En anden god søgeside, der kan hjælpe med hurtig research i Facebook er denne engelske: http://www.uk-osint.net/facebook.html Den er ikke helt så intuitiv at bruge, men til gengæld giver den en del andre muligheder.

 

Kun få pladser til nyt kommunalvalgskursus

Lad ikke kommunalvalgs-dækningen komme bag på dig. Skal du og dit medie være godt forberedt til valgkamp, -debatter og -dækning, så mød os i Aarhus til et nyt tre-dages kursus i februar: ”Forbered dig på temaer, data og metoder til kommunalvalg 2017”. Vi har dog kun plads til 3-4 mere på holdet!

https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/forbered-dig-paa-temaer-data-metoder-kommunalvalg-2017/

 

Intern efteruddannelse hitter

Flere medier efterspørger interne efteruddannelseskurser. Det kan der være mange gode grunde til: Indholdet kan skræddersys til deltagerne, man sparer transport og evt. overnatning for kursisterne, og man bliver undervist sammen med kolleger, som kan hjælpe hinanden – også efter kurset.

For tiden underviser vi fx journalister fra Børsen, Danmarks Radio og Ekstra Bladet på interne kurser. Vi har også solgt interne kurser til Politiken, TV2-regionerne, Børn&Unge, og flere er på vej.

Vil du høre om mulighederne for at få interne kurser på din arbejdsplads, så ring eller skriv.

 

Derfor skal journalister kende ”cached”, archive.org og archive.is

Balaji S. Srinivasan er en amerikansk iværksætter og entreprenør, der har været meget kritisk over for den amerikanske fødevare- og lægemiddelforvaltning, FDA. Han har bl.a. kritiseret den på twitter. Men nu, hvor Donald Trump har haft ham i kikkerten som mulig leder af netop FDA, er alle kritiske tweets forsvundet. Faktisk har han slettet samtlige tweets minus ét.

I sådan en situation er det vigtigt at kunne finde så mange gamle tweets som muligt: Hvad mente han før?

Løsning 1: (midlertidig): Søg site:twitter.com/balajis på Google. Søgningen giver mange hits. Klik så på den lille grønne trekant til højre for tweets web-adresse og derefter ordet ”cached”. Så ser man Googles gemte version. Men denne version forsvinder snart – når Google opdager, at det pågældende tweet er slettet.

Løsning 2: Gå til archive.org og søg i The Wayback Machine efter gemte versioner af hans liste af tweets. Man kan få en liste frem over alle gemte tweets ved at søge på denne url: https://web.archive.org/web/*/https://twitter.com/balajis/*

Løsning 3: Tjek i archive.is, om der er nogen, der på et tidspunkt har tænkt på at bede archive.is om at besøge og arkivere hans side med tweets. Og det er der åbenbart. For søgningen: http://archive.is/https:/twitter.com/balajis/* giver også mange resultater.

 

Kender du archive.is?

På sitet archive.is kan du ”bestille”, at et bestemt site bliver overvåget og gemt med regelmæssige mellemrum. Derefter vil det være søgbart for alle. Man kan gøre det samme via archive.org (kendt for ”The Wayback Machine”, men der er en vigtig forskel: Hvis et site via filen robots.txt beder om, at søgerobotter ikke gemmer/indekserer sitet, gør archive.org det ikke. Men det vil ikke stoppe archive.is, som vil indeksere og gemme indholdet.

 

Kurser til efteråret 2017 – har du en god ide?
Har du en ide til et kursus, vi bør udbyde til efteråret, så kom med det. Vi kan måske nå at føre det ud i livet. Det kan også være, at du har en ide til et kursus, du selv vil være underviser på – eller  bare med til at lave. Kontakt os endelig. Vi er p.t. i gang med at gøre vores egne ideer klar, og der er meget godt og nyt i vente. Deadline er 20. februar, hvor Pressens Uddannelsesfond skal have forslagene ind.

 

Vi lover det. Nu kommer der ikke flere nytårslister

Lister over de bedste dit og dat hører vel nytåret til, og vi er ved at være lidt sent på den. Men eftersom det er vores første nyhedsbrev i 2017 får I her en række af årsskiftets gode opsamlinger.

2016: The Year in Visual Stories and Graphics
The year in must-see visualizations from The Post

FlowingData: Best Data Visualization Projects of 2016

FiveThirtyEight: Damn, We Wish We’d Written These 11 Stories

The 10 Best Data Visualization Articles of 2016 (and Why They Were Awesome)

Longreads Best of 2016: Investigative Reporting

The best journalism of 2016

 

Geniale tegn-selv-grafikker

Vi har tidligere rost en glimrende grafik, hvor New York Times lader læseren selv tegne en hurtig graf for at give et bud på en bestemt udvikling. Forleden bragte avisen en ny stribe grafikker af samme type. Læseren får syv konkrete spørgsmål og skal med en ”pen” på skærmen tegne grafer. Alle handler om, hvordan en bestemt udvikling mon forløb under Obama. Som hjælp får man at se, hvordan grafen var de foregående år under Bush. Spørgsmålene handler om mexicanske immigranter, offentlige finanser, kriminalitet og meget andet. Prøv selv – og overvej, om det ikke er en type brugerinvolvering, man kunne benytte sig af, når historien er til det?

https://www.nytimes.com/interactive/2017/01/15/us/politics/you-draw-obama-legacy.html

 

 

Husk striben af kurser i foråret

Ud over de kurser, vi nævner ovenfor har vi følgende stribe kurser med fokus på journalistik og kvalitet.

 

Skriv bedre rubrikker (1 dag, København)

Vind kampen om læsernes opmærksomhed. Uden gode rubrikker læser ingen dine artikler.

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere (2 dage, København)

Alle journalister har gavn af at kende til regneark. Det er grundlaget for al datajournalistik. På et par dage lærer du at importere, rense, strukturere og kombinere data.

 

De sejeste tricks til regneark for journalister – Excel for fortsættere (2 dage, København)

Kaas & Mulvads avancerede undervisning i regneark for journalister. Find historien i tallene. Konkrete øvelser fra journalistikken. Og masser af gode tips.

 

Sæt dagsordenen med sociale medier (2 dage, København)

Kurset handler om de muligheder, sociale medier giver din journalistik. To danske eksperter klæder dig på til at lytte og deltage i det, der foregår på sociale medier.

 

Rejs sikkert! – for journalister og fotografer (1 dag, København)

Verden er blevet mere usikker, og selv uden for de kendte hotspots kan faren pludseligt opstå. På kurset lærer du, hvad du selv kan gøre på forhånd.

 

The Power of Audio” a Masterclass with Susanne Reber (3 dage, København)

På et intensivt tre-dages kurser underviser en af verdens bedste radio-fortællere i at kombinere lyd og undersøgende journalistik til fortællinger.

 

Fra gråt til guld – bliv klar til de sidste år som journalist (3 dage, Middelfart)

De sidste år på arbejdsmarkedet skal være lige så spændende som de første. Internatkursus med Henrik Kaufholz – hvordan du lærer at leve med hastige forandringer – og at forny dig selv.

 

Kom tæt på terrordækningen i Bruxelles og Paris (5 dage, Bruxelles og Paris)

Politiken-journalist Jakob Sheikh tager kursusdeltagerne med til Bruxelles og Paris for at lære af journalisterne i de byer, hvad vi kan gøre, når et terrorangreb rammer Danmark.

 

Grav hurtigt og grundigt i den daglige journalistik (3 dage, Aarhus)

Kurset fokuserer på de praktiske metoder, der kan gøre en forskel i dagligdagen. Det handler om, hvordan vi gør vores arbejde godt, selv om vi har travlt.

 

Kom tæt på dramaet i tyske medier (5 dage i Berlin og Hamburg)
På rejsekurset møder vi stærke aviser og velfinansierede public service-stationer, der satser på udvikling. Hvad betyder det for kvalitetsjournalistik?

Vil du have nyhedsbrevet som e-mail næste gang? Så tilmeld dig.