Nyhedsbrev 15. februar 2016

Kære læsere

Her er nyheder fra vores egen verden, gode links, vi er faldet over – men selvfølgelig er der også lidt praktiske tips og tricks.

Husk: Er du tilfreds med nyhedsbrevet, så vis det gerne til andre. Få dit eget her.

 

Brug Snapchat som en teenager

Ben Rosen fra BuzzFeed syntes, han var rimeligt godt med, når det galdt Snapchat (som også de første danske medier har kastet sig over). Men så bemærkede han, hvordan hans lillesøster på 13 år gjorde. De aftalte, at hun skulle lære ham nogle tricks.

Det er der kommet en underholdende og lærerig historie ud af.

 

Bag om de digitale projekter

Bloggen Ochre går bag om kulisserne på store digitale fortællende projekter. Ochre er ikke ny, men er netop blevet overtaget af Storybench fra Norteastern University. Første blogpost undersøger projektet “The boat”, som er en stor interaktiv, tegneserieagtig fortælling om bådflygtninge – produceret af SBS Australia.

 

Ombudsmanden underkender Statsforvaltningen i database-sag

Åbenhedstinget har kørt en sag om adgang til løndata fra Københavns og Aarhus kommuner, hvor Statsforvaltningen har afvist indsigt med den begrundelse, at lønnen kører på en administrativ databaser. Det argument har Ombudsmanden netop afvist, og den afgørelse kan bruges i andre lignende sager om adgang til myndighedernes databaser efter bestemmelserne i offentlighedsloven, der trådte i kraft 1. januar 2014.

Der er dog stadig lange udsigter til at få oplysninger om, hvilke offentlige ansatte, der tjener hvor meget, for nu skal Statsforvaltningen genbehandle sagen og bl.a. vurdere, om udtræk kan foretages med ’få og enkle kommandoer’. Tidligere har Åbenhedstinget vundet over Skat to gange. Begge sager drejede sig også om databaseadgang. Den ene var om fortolkning af ’få og enkle kommandoer’. Den anden om, at PDF-format ikke kan accepteres som filformat for udlevering af data.

 

Når forskerne bruger droner, bliver medierne også nødt til det

For at lave den digitale feature “Greenland is melting away” fra New York Times blev droner taget i brug. Her fortæller fotograf Josh Haner om, hvordan det er at arbejde med droner i ekstrem kulde.

Har du selv lyst til at prøve at flyve med en professionel drone, så tjek kurset “Gadgets i journalistikkens tjeneste” som kører 6. og 7. juni i København. Læs mere via linket.

 

Jo, vi spiser mere suppe, når vi er syge

Ved at sammenholde data fra et online madudbringningsfirma samt et bookingsystem for lægebesøg er det dokumenteret, at der er en stærk statistisk sammenhæng mellem, hvornår amerikanerne er syge, og hvornår de spiser suppe. Men husk: Ét er statistik – noget andet er kausalitet.

Upshot, der har historien, understreger, at man jo ikke kan vide, om det er de syge, der bestiller suppe, eller om det er et sammentræf. Det kunne jo også være, at folk blev syge på grund af overdreven suppeindtagelse.

 

Google-tricks i lange baner

Amerikaneren Scott Greenstone vedligeholder en voksende samling af tricks og genveje i de mange forskellige Google-produkter. Hver af de mange links i hans liste fører til et blogindlæg, han har skrevet om det pågældende emne.

 

Glassjenta – stor fortællende satsning fra Stavanger Aftenblad

I halvandet år har journalist Thomas Ergo fra Stavanger Aftenblad fulgt ”Ida”, en ung pige, der af det norske ”Barnevern” er anbragt uden for hjemmet.  Resultatet er 10 lange reportager publiceret som en 64 sider lang dokumentar i Aftenbladet. Dertil kommer 50 videoreportager. Hele historien har fået sit eget site.

 

COOP-app skal samle data om kunderne

Over for business.dk dømte “eksperter” i første omgang en ny app fra COOP ude, fordi de kun så den som et betalings-alternativ til MobilePay og Swipp.

App’en skal også samle data om kunderne, og det får en anden ekspert i en opfølgende artikel til at betegne satsningen som “på grænsen til det geniale”. Via app’en kan Coop nemlig ”følge med i, hvor deres kunder går hen i butikken og se, hvad de kigger på. ”App’en åbner op for en helt anden måde at lave tilbud og markedsføring på, hvor Coop kommer i en ny form for dialog med sine kunder,” siger Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor ved Copenhagen Business School.

 

Myndighedernes skoledata er noget rod

I forbindelse med kurset i nye vinkler og data for skolerne har vi trukket en lang række skoledata ud fra Undervisningsministeriet gamle databank om bl.a. afgangskarakterer, den “nye” uddannelsesstatistik med elevfravær, overgang til ungdomsuddannelse og meget andet (på http://www.uddannelsesstatistik.dk), den helt nye præsentation af data samme sted, hvor man ved at klikke på “om tallene” kan hente udvalgte tal for alle skolerne på en gang og endelig institutionsoversigten. Tidligere kunne man også trække institutioner ud fra EMU, men det lukkede i september sidste år.

I uddannelsesstatistikken undlader ministeriet at bringe skolekoderne, som er et id-nummer for skolerne. Det gør det meget svært at matche disse data med andre oplysninger om de samme skoler, bl.a. fordi ministeriet også staver skolerne forskelligt i de forskellige datakilder, og fordi ministeriet simpelthen mangler skoler i deres institutionsregister. For eksempel er Ansgarskolen i Ribe ikke med i institutionsregistret, selv om skolen åbnede i efteråret 2013.

Vi har brugt en del tid på at få data til at matche på tværs og lægge koordinater ind på alle skolerne, og vi er nu klar til at slippe data løs i forbindelse med et kursus om et par uger – forhåbentlig med nogle spændende historier og præsentationer som resultat.

Du kan stadig nå at melde dig til kurset ” Skoler – nye data, nye øjne og nye vinkler”, som foregår i Aarhus fra 29. februar til 2. marts.

 

De komplette lister – hvad liker vi på Facebook

Når man vil annoncere på Facebook, kan man bl.a. mårette sin annonce mod målgruppens interesser. Når vi fx annoncerer for vores kursus i at lave bøger, vælger vi måske at få vist annoncen for brugere, der interesserer sig for bøger, e-bøger, e-publicering eller skrivning. Hvordan Facebook præcist finder ud af, hvad vi ”interesserer os for”, bygger blandt andet på, hvad vi deler, og formentlig også på de grupper, vi er medlem af, og de sider, vi har liket.

The Verge har nu prøvet at sammenstille komplette lister over, hvilke interesser Facebooks brugere har – og hvilke der er mest udbredte.

 

Sidste hånd på efterårets kurser – har du et forslag?

Vi er ved at lægge sidste hånd på efterårets kurser, som vi vil foreslå Pressens Uddannelsesfond (Mediernes Efteruddannelse), at vi får lov at slå op. Vi planlægger nogle spændende nyheder – alle med fokus på at understøtte kvalitetsjournalistik i den omstilling, som medierne er igennem i disse år. Vi er stadig åbne for flere ideer, så har du en kursusleder i maven og en god ide til indhold, så skriv til os. Deadline for at melde nye kurser ind til bedømmelse er 29. februar, så skynd dig.

 

Her er listen over de øvrige forårs-kurser, vi stadig har åbne for tilmeldinger:

Grav hurtigt og grundigt i den daglige journalistik

Vi har travlt, vi skal være grundige, og alt skal gå stærkt. Hvordan får man gjort arbejdet så godt, at man kan være tilfreds med det bagefter? Det er stadig muligt at få en plads på kurset, der løber 3. og 4. marts i Aarhus. Se det detaljerede program.

 

Undgå fadæsen – fairness i praksis

Alle Børsens journalister gennemgår for tiden et kursus som dette. Det indeholder ting, alle journalister bør vide.
København – 11. april

 

Fra ide til færdig bog

Hvis 2016 skal være året, hvor du får realiseret din drøm om at skrive en bog, er dette kurset for dig.
København – 18.-20. april

 

Redaktørens overlevelsesguide

Hvordan forebygger man som leder, og hvad gør man, når en medarbejder pludselig angribes for en historie?
København – 9. maj

 

Interaktive kort og grafikker – hurtigt, enkelt, gratis

Tre gratis værktøjer – lær at bruge dem og tilføj liv og interaktivitet til websitet.
København – 10.-11. maj

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere

Regneark er en fantastisk genvej til at finde solo-historier. Bliv skarp på to dage.
København – 26.-28. maj

 

Gadgets i journalistikkens tjeneste

Droner, robotter, apps, programmer og dimser. Vi prøver det hele i praksis.
København – 6.-7. juni

 

Undersøgende journalistik med verdens bedste – studietur til New Orleans
Tre dages intensiv træning med Jim Steele, unikt indblik i New Orleans ti år efter Katrina og deltagelse i den årlige IRE-konference.
På denne specielle tur til New Orleans har vi fået en af USA’s allerbedste undersøgende journalister til at undervise på et tre-dages kursus før den årlige konference for undersøgende journalistik. Jim Steele gennemgår sine metoder i et særligt undervisningsforløb, specielt tilrettelagt for danske journalister.
11.-20. juni i New Orleans, USA.

Kursusoversigt: https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/

 

Få nyhedsbrevet i din mailboks. Tilmeld dig her.