Inspirationstur til New Orleans 2016 – masser af tips til danske journalister

Afslutningsfoto for de ti danske kursister sammen med Jim Steele på hotellet i New Orleans.

Afslutningsfoto for de ti danske kursister sammen med Jim Steele på hotellet i New Orleans. Julie Ruby Bødiker, Fyens Amts Avis, Mikkel Stephensen, DR Nyheder, Anders Bindesbøll, DR Østjylland, Kasper Thulstrup, DR Østjylland, Thomas Foght, Radio 24syv, Mikkel Krogh, Djøfbladet, Jim Steele, Søren Willumsen, Århus Stiftstidende, Mads Nilsson, DR Fakta, Michael Christiansen, Nordjyske Medier og Sine Skott, DR Fyn.

Dækning af naturkatastrofer, mens de sker – og 11 år efter, undersøgende journalistik på smartphones, The Intercept og en særlig masterclass med Jim Steele. Det – og meget mere – fik de danske deltagere ud af IRE-konferencen 2016 i New Orleans.

”Det var fedt at møde et big shot som Jim Steele og få talt med ham til frokost. Jeg fik også masser af konkrete redskaber på konferencen, især apps. Det var meget inspirerende at opleve det hele sammen med andre danske journalister,” påpeger Julie Ruby Bødiker fra Fyens Amts Avis i Svendborg.

Hun deltog med ni andre danske journalister i Kaas & Mulvads kursus til IRE 2016 i Big Easy – den største by i den amerikanske delstat Lousiana med knap 400.000 indbyggere i selve byen og tre gange så mange, når man tæller hele området for NOLA, Greater New Orleans.

The Times-Picayune producerer udelukkende til web og mobilt

Marks Schleifstein og Mark Lorando fra The Times-Picayune fortæller danskerne om medieudfordringerne i New Orleans 11 år efter Katrina.

Marks Schleifstein og Mark Lorando fra The Times-Picayune fortæller danskerne om medieudfordringerne i New Orleans 11 år efter Katrina.

Byens gamle avis, The Times-Picayune, producerer i dag udelukkende til web og mobil platforme, mens 30 redaktionssekretærer derefter vælger ud fra det stof til tre ugentlige aviser. Intet indhold bliver produceret særskilt til print, fortæller Mark Lorando til danskerne. Han er redaktør og vice president of content på The Times-Picayune.

Under Katrina mistede 40 procent af de ansatte deres hjem, redaktionen flyttede til nye lokaler og åbnede dem for de ansatte og deres familier.

Stadig historier at undersøge efter orkanen Katrina

Mark Schleifstein, miljøjournalist på The Times-Picayune og modtager af Pulitzer-prisen for sin dækning af Katrina, viste, hvordan han forudså katastrofen nogle år, før orkanen 29. august 2005 oversvømmede byen i fire uger og dræbte mindst 1245. Oprydningsarbejdet kostede over 108 mia. US-dollars.

"New Orleans er verdens kanariefugl," fortæller Mark Schleifstein til Julie Ruby Bødiker Anders Bindesbøll, Søren Willumsen og Kasper Thulstrup.

“New Orleans er verdens kanariefugl,” fortæller Mark Schleifstein til Julie Ruby Bødiker, Anders Bindesbøll, Søren Willumsen og Kasper Thulstrup.

Ingen effekt var der som bekendt af hans forudsigelser. I dag – 11 år efter – er der stadig historier om Katrina, som skal graves ud af Mark Schleifstein og hans kolleger:

  • Kriminaliteten i byen er stor og stigende, delvis fordi mange overlevende børn fra katastrofen nu søger tilbage uden at have et hus eller livsgrundlag i øvrigt.
  • Den økonomiske ulighed vokser stærkt i byen – en del som følge af Katrina, fordi fattige ikke har de samme muligheder for at vende tilbage. Der er stadig områder i byen med ødelagte huse.
  • Selv om nogle forholdsregler for at undgå en lignende katastrofe er truffet, er byen stadig stærkt truet af klimaforandringer. Byen ligger meget lavt, og den store Pontchartrain-sø er fladbundet, hvorfor den stadig ikke kan fungere som reservoir for vand i tilfælde af oversvømmelse.

”Vi er en kanariefugl over for resten af verden, når det drejer sig om vandstandsstigninger,” sagde Mark Schleifstein med henvisning til, at minearbejdere brugte kanariefugle som detektorer på gasudsivning. Når kanariefuglene døde, gjaldt det om at komme op og ud af minen.

"Spændende at møde Jim Steele," fortæller Mikkel Stephensen.

“Spændende at møde Jim Steele,” fortæller Mikkel Stephensen.

Journalister må læse dokumenter flere gange – ingen nemme genveje

Jim Steele gav de ti danske journalister et særligt indblik i sine metoder, fra den første større undersøgelse af ulighed i retsvæsenet i Philadelphia fra 1972 til hans seneste om ødelæggelsen af studielåns-systemet i USA, som først blev offentliggjort efter IRE-konferencen.

”Ofte kommer forståelsen anden gang, man lytter til et interview eller læser et dokument. God research kræver, at man læser dokumenter meget grundigt. Der er ingen genvej,” forklarerer Jim Steele. Selv i dag med omfattende IT-systemer er der intet alternativ til selv at læse tingene, understreger han.

Overvågningssoftware fra CIA smuglet ind via Angry Bird

Andy Lehren, New York Times, og avisens specialist i analyse af de store dump af dokumenter i bl.a. Snowdon-files bekræfter den tilgang.

”Selv om jeg har alle mulige hjælpemidler, så læser jeg rigtig mange dokumenter. Det gjorde bl.a., at jeg fandt historien om, hvordan CIA’s overvågningssoftware blev smuglet ind i smartphones via Angry Bird,” fortæller han på et frokostmøde for danskerne.

Michael Christiansen anbefaler stærkt andre journalister at tage med på inpirationskurser.

Michael Christiansen anbefaler stærkt andre journalister at tage med på inspirationskurser.

Wall Street Journal laver udelukkende historier til mobil platform
På den amerikanske graverkonference fortalte David Ho, ansvarlig for mobile medier på Wall Street Journal, at 70 procent af trafikken nu kommer ind via mobiltelefoner.

”Derfor laver vi nu kun historier, der fungerer mobilt,” understregede han.

Michael Christiansen, tidligere Nordjyske Medier, skifter nu til Forsvaret:

”Jeg synes, at det var tydeligt alle steder med trenden om, at det skifter fra web til mobil, både til research og som arbejdsredskab. Jeg kan stærkt anbefale andre at tage med på sådanne ture,” påpeger han.

Fire nye apps i gang

Søren Willumsen fra Århus Stiftstidende skal hjem og bruge en række apps: Thinglink, Videolicious, Voice Record, Vont og Periscope.

”Jeg er meget inspireret til at komme videre med undersøgende journalistik. Jeg har en række ideer, som jeg skal præsentere ledelsen for,” gestikulerer han.

Mark Horvit skal i gang med et regionalt nyhedsmedie

Lederen af IRE gennem ti år, direktør Mark Horvit, træder nu tilbage. Konferencen var hans sidste. Han koncentrerer sig nu om at være professor på Missouri University i Columbia i delstaten Missouri. Der bliver dog ikke tale om almindelig undervisning.

”Jeg bygger et nyhedsmedie, der med mine studerende dækker staten Missouri.”

Andre medier kan bruge historierne frit. Ud fra den praktiske redaktion vil han opsamle en række erfaringer med regionale medier i den nye digitale virkelighed.

Mads Nilsson har fået en række kontakter at gå videre med.

Mads Nilsson har fået en række kontakter at gå videre med.

Frokostmødet med The Intercept var meget inspirerende, siger Sine Skott.

Frokostmødet med The Intercept var meget inspirerende, siger Sine Skott.

Slut med ensomme ulve – samarbejde på tværs er det nye

På den særlige frokost med uddeling af IRE-Awards talte Sheila Coronel, dekan på Columbia University i New York. Optimistisk beskrev hun den nye tid for undersøgende journalistik.

”Det er slut med de ensomme ulve. I stedet samarbejder journalister på tværs af lande og redaktioner.”

Mads Nilsson, journalist i DR-Fakta, nikker genkendende til det:

”Jeg har fået skabt nogle kontakter, som jeg skal arbejde videre med.”

Frokostmøde med The Intercept

På et særligt frokostmøde mødte danskerne sammen med en tilsvarende norsk gruppe fire af medarbejderne fra The Intercept, en undersøgende journalistisk non-profit organisation.

Sine Skott, journalist på DR Fyn fremhæver netop frokostmødet med The Intercept som meget inspirerende. Hun har en lang liste med aktindsigter, som hun skal hjem og sætte i gang.

Tipsheets fra IRE-konferencen

IRE har samlet en stribe af de mange gode oplæg på konferencen som tipsheets. Der er masser af gode praktiske tip.

”IRE er lidt anderledes end Nicar. Jeg foretrækker Nicar, men har også fået super meget ud af turen. Vi har brug for flere datajournalister i Danmark,” siger Mikkel Krogh fra Djøf-bladet.

Mikkel Krogh mener, at der er brug for flere datajournalister i Danmark.

Mikkel Krogh mener, at der er brug for flere datajournalister i Danmark.

”Jeg har fået mange gode tips, om jeg kan overføre til Danmark. Konferencen havde en meget høj kvalitet,” siger Thomas Foght, Radio 24Syv:

”Det var en dejlig usnobbet konferencen. Alle er i øjenhøjde, meget imødekommende, selv om de er meget store navne,” understreger Kasper Thulstrup fra DR Østjylland:

“Dejlig uhøjtideligt og samtidig at kunne lære fra de bedste. Jeg fik mange redskaber med hjem,” påpeger Anders Bindesbøll, DR Østjylland

Digital udfordring grebet anderledes an

Mikkel Stephensen fra DR Nyheder var meget inspireret af mødet med The Times-Picayune og af, hvordan mediet havde grebet den digitale udfordring an på en anderledes måde.

Thomas Foght hat fået mange tips, som han kan overføre til Danmark.

Thomas Foght har fået mange tips, som han kan overføre til Danmark.

”Det var spændende at møde Jim Steele. Og der var mange spændende fortællegreb at tage med hjem fra konferencen, beregnet til den nye digitale virkelighed i Danmark.” siger han.

Mens de danske journalister var i USA, dræbte den amerikanske sikkerhedsvagt Omar Mateen den 12 juni 2016 i alt 49 personer og sårede 53 på bøssebaren Pulse i Orlando, Florida. Frisindede New Orleans gik i Gay Parade som støtte til de døde og sårede lørdag den 16. juni – den sidste aften under konferencen.

Se nogle af Jim Steeles historier:

Billions Over Baghdad

Washington’s $8 Billion Shadow

Oil: The Created Crisis

Monsanto’s Harvest of Fear

The Great Retirement Ripoff

Good Billions After Bad

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.